36.400.000 RIETJES Worden jaarlijks gebruikt in Europa.
Dagelijks worden over de hele wereld honderden miljoenen rietjes gebruikt, éénmalig! In de VS alleen al is het aantal 500.000.000 rietjes per dag. Op basis van de cijfers waarover we beschikken vanuit de horeca en groothandel, denken we dat in Nederland 3.000.000.000 rietjes per jaar worden gebruikt.
De wereld gebruikt meer dan 500 miljard plastic tassen per jaar - dat zijn er 150 voor elke persoon op aarde. 8,3 miljard plastic rietjes vervuilen de stranden van de wereld, maar slechts 1% van de rietjes eindigt als afval in de oceaan. 4 miljard plastic microvezels per vierkante kilometer vervuilen de zee.
Ontstaan van microplastics: Het plastic rietje valt gedurende vele decennia in kleinere deeltjes uiteen. Zo ontstaan er microdeeltjes die in de bodem en het water terecht kunnen komen. Vervuiling van het milieu: Omdat plastic rietjes zo klein en licht zijn, belanden ze snel in het milieu.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
Duitsland gaat plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek en borden, ballonstokjes en voedselcontainers verbieden. Dat heeft het Duitse kabinet vandaag besloten. Het wegwerpplastic wordt vanaf 3 juli 2021 verboden.
Bamboe rietjes zijn herbruikbaar en een geweldig plastic alternatief als je niet veel rietjes gebruikt.
Maar waarom roestvrijstalen rietjes? Roestvrijstalen of glazen rietjes zijn veel beter dan plastic rietjes. Men kan nog preciezer zijn dan dat wat betreft het roestvrij stalen rietje : na 3 keer hergebruiken, vervuilt het minder dan plastic rietjes op alle gebieden.
Kartonnen rietjes zijn een veel betere keuze voor het milieu dan plastic rietjes. Ze zijn biologisch afbreekbaar, gemakkelijk te recycleren, duurzamer en op de lange termijn goedkoper. Een oude kartonnen doos kan zelfs terugkomen als kartonnen rietje.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht. Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling.
Met de overstap naar papieren rietjes en dekselloze ijsjes gebruikt de keten in Nederland in een klap 72.000 minder kilo plastic. Dat is wat 3000 mensen in een jaar gebruiken. Alles wat McDonalds doet gebeurt op grote schaal. Zo geeft McDonalds jaarlijks 100 miljoen rietjes mee aan klanten.
Verbod op plastic wegwerp rietjes
Met behulp van de Singel Use Plastics-richtlijn probeert de EU het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in de oceaan te verminderen. Sinds 3 juli 2021 geldt dan ook een verbod op een aantal plastic wegwerpartikelen, waaronder plastic rietjes.
Op basis van de cijfers die we wél beschikken vanuit de horeca en groothandels, denken we dat in Nederland 3.000.000.000 rietjes per jaar worden gebruikt. Dit komt neer op ongeveer 0.5 rietje per persoon per dag. Dit is een inschatting waarbij we het totale aantal omlaag hebben afgerond.
Wanneer je er zeker van wilt zijn dat er voldoende spermarietjes beschikbaar zijn voor jouw behandeling, raden we je aan om 5-7 rietjes per kind te kopen.
Meer dan 100 miljoen dieren sterven jaarlijks door Plastic
Dieren raken verstrikt in plastic en sterven een langzame dood. Ze zien die voor kwallen aan, wat hun voedsel is.
Het is een beslissende stap in België in de strijd tegen wegwerpplastic: een nieuw koninklijk besluit verbiedt verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes.
Vanaf 1 januari 2020 zijn plastic rietjes officieel verboden in België.
Rietjes rond 1960
Plastic rietjes kunnen voor onbepaalde tijd in vloeistof blijven staan zonder hun vorm te verliezen, wat bij papieren rietjes niet het geval is. Plastic haalde uiteindelijk papier in en al snel waren papieren rietjes nauwelijks meer verkrijgbaar.
De rietjes van rvs en glas mogen in de vaatwasser, maar ze zijn, net als het rietje van bamboe, ook op een aantal andere manier schoon te maken. Zo maak je herbruikbare rietjes schoon: Meteen na gebruik goed afspoelen onder de hete kraan of met kokend water.
Makkelijk schoon te maken
Maar maak je geen zorgen, want metalen rietjes kunnen gewoon in de vaatwasser. Behalve dat de rietjes in de vaatwasser kunnen, krijg je altijd een afwasborsteltje bij je rietjes. Dit geeft je de mogelijkheid om je rietje een extra schoonmaakbeurt te geven.
Productinformatie. Dit sterke, herbruikbare, glazen rietje drinkt minstens zo fijn als de plastic variant, maar is een stuk duurzamer. Het is eenvoudig te reinigen in een heet sopje of de vaatwasser én je ziet dat het van binnen schoon is. Voor cocktails, vruchtensap en andere favoriete drankjes.
Dankzij zijn stevigheid kan de bamboe in de vaatwasser en is het toch biologisch afbreekbaar, waardoor het de perfecte component is voor herbruikbare rietjes.
Bamboe is een natuurlijke stof en is dus natuurlijk afbreekbaar. In tegenstelling tot plastic kunnen producten die uit bamboe bestaan dus gecomposteerd worden. Daarnaast is het kostenbesparend, aangezien het makkelijk en snel groeit en het zich zonder problemen herstelt en opnieuw groeit.
De beste herbruikbare rietjes zijn wat ons betreft rvs rietjes en bamboe rietjes. De metalen rvs rietjes zijn ijzersterk en hoef je in principe nooit te vervangen. Wil je ze om de een of andere reden toch weggooien dan kunnen ze gemakkelijk gerecycled worden.