De MICHELIN Gids Nederland 2022 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 21 met 2 sterren en 94 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants.Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring. Het kost wat, maar daar krijg je ook heel wat voor terug. Sublimotion is namelijk veel meer dan alleen een fysieke locatie.
U leest het allemaal in dit overzicht. De MICHELIN Gids Nederland 2022 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 21 met 2 sterren en 94 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Alleen de allerbeste restaurants ter wereld komen hiervoor in aanmerking. Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'.
Een hoofdgerecht in een sterrenrestaurant kost vaak zo'n 25 tot 40 euro. Maar, er zijn goedkopere uitzonderingen: zo heeft restaurant Rijks in Amsterdam gerechten van 13 tot 19 euro op de kaart staan. Bij restaurant Sense in Den Bosch eet je bijvoorbeeld een hoofdgerecht voor zo'n 16,50 tot 19,75 euro, zocht RTL Z uit.
Luxury heeft hij er in zijn leven 21 verzameld. De recordhouder aller tijden is wijlen chef-kok Joël Robuchon. In 1990 uitgeroepen tot 'kok van de eeuw', ontving Robuchon 32 Michelin-sterren in zijn carrière, per NBC Nieuws.
Met een gemiddelde prijs van € 125,- voor een driegangen menu, is sterrenrestaurant Oud Sluis de duurste eettempel van Nederland. Op de 2e en 3e plaats staan respectievelijk De Librije in Zwolle (€ 104,-) en Inter Scaldes in Kruiningen (€ 103,-).
Restaurant Noma in Kopenhagen, vijf keer uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, sluit eind 2024 de deuren. Het sterrenrestaurant wordt een voedsellab dat op onregelmatige basis als pop-uprestaurant zal opduiken. Haute cuisine brengt niet genoeg brood op de plank.
RIJKS® ontving in 2016 een Michelinster, steeg in 2019 van 16,5 naar 17 punten in de Gault & Millau gids en werd in datzelfde jaar opgenomen in de gloednieuwe ranking lijst van het team achter The Worlds 50 Best Restaurants; de 50 Best Discovery. RIJKS® ontving in 2021 Best Chef Awards City Gourmet prijs.
Drie MICHELIN sterren: unieke keuken. De reis waard! He may be one of the most famous chefs on the planet but Gordon Ramsay remains fiercely committed to maintaining the highest standards at his elegant yet relaxed flagship restaurant.
Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard! Luxe en weelde staan centraal bij Fred.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt.
"Het is heel eenvoudig", stelt etiquette-expert Beatrijs Ritsema. "Degene die de uitnodiging verstuurt, betaalt." Dit geldt niet voor informele uitnodigingen. "Wanneer je een collega vraagt om na een vergadering samen een hapje te eten, ben je niet verantwoordelijk voor de kosten.
Een mix heb je vanaf ca.€7,- (maar in een chique tent betaal je zo €15,-) Over het algemeen kun je voor de prijs van één mixdrankje in de kroeg, 4,3 mixjes thuis maken.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren. Van deze 2562 restaurants hebben er 104 drie Michelinsterren, 385 restaurants twee sterren en zijn er 2073 bekroond met één Michelinster.
Margo Reuten van restaurant Da Vinci in Maasbracht en Marleen Brouwer van restaurant Noor in Groningen zijn in Nederland de enige chef-koks die bekroond zijn met een Michelinster. Dat en meer blijkt uit onderzoek van Chef's Pencil.
De kaas- en wijnselectie is al even verleidelijk. Het is geen toeval dat Kaatje bij de Sluis sinds 1978 minstens één Michelin ster heeft (op één jaar na). Kwaliteit is hier de standaard.