Tussen ouders en kind kan worden afgesproken dat er geen rente over de geldlening is verschuldigd. De belastingdienst ziet een renteloze geldlening jaarlijks als een schenking van 6% van het geleende bedrag.
Sommige notarissen menen dat ouders bij de familiebank 6 procent in rekening mogen brengen. Dat is immers de rente waar de Belastingdienst standaard van uitgaat bij onzakelijke leningen.
Een vuistregel is dat je bij zo'n familielening ongeveer een kwart mag afwijken van de marktrente. Bij een hypotheek waarvan de rente tien jaar vast staat, is de marktrente nu naar boven afgerond 2 procent. Dat betekent dat je ouders minimaal een rente van 1,5 procent mogen vragen.
Ten aanzien van de familielening geldt een rentepercentage van 5,5%. Een reële rente zou, gelet op de condities van de familielening, bijvoorbeeld 3% zijn voor deze lening. In dat geval is 3% aftrekbaar als eigenwoningrente en 2,5% niet.
De Belastingdienst ziet een onderhandse lening met een rentepercentage van minder dan 6% als een schenking. In dat geval is er geen sprake meer van een marktconforme of redelijke rente. Het is daarom ook verstandig om afspraken over de geldlening en de rente vast te leggen in een overeenkomst.
Geld lenen of een schenking, het is allebei mogelijk. De belangrijkste verschillen tussen geld lenen aan uw kinderen of toch kiezen voor een schenking liggen op de volgende vlakken: Een schenking vermindert uw vermogen. Bij een lening houdt u een vordering op het bedrag en blijft uw vermogen dus intact.
Als je geld leent zonder tussenkomst van een bank of kredietverstrekker, wordt dit een onderhandse lening genoemd. Je leent dan geld van bijvoorbeeld je ouders, een vriend of andere bekenden. Bij een onderhandse lening is het belangrijk dat je goede afspraken maakt over het terugbetalen van het bedrag en de rente.
Er zijn tussendoor wel wat stijgingen geweest, en de laatste maanden klimt de hypotheekrente dus weer omhoog, maar in verhouding zijn de hypotheekrentes nu nog redelijk laag. 30 jaar geleden waren de gemiddelde hypotheekrentes 10% tot 11%. In 2022 liggen de gemiddelde hypotheekrentes op 1,5% tot 4%.
De actuele marktrente. Op dit moment(mei 2021) is de hoogte van de hypotheekrente zo tussen de 0,8% en 2% voor een rentevaste periode van 10 jaar. Je zal dus een rente binnen deze bandbreedte dienen te kiezen.
Vaak geldt; hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. En ook; hoe korter de looptijd, hoe lager de totale rente. Het rentepercentage voor een persoonlijke lening ligt vaak tussen de 5 en 12 procent.
Hoe werkt de familielening? In principe werkt deze constructie hetzelfde als een gewone hypotheek. In dit geval is alleen het familielid in plaats van een bank de geldverstrekker. Het zijn meestal kinderen die van ouders lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen.
Je hypotheek mag namelijk nooit hoger zijn dan 100 procent van de woningwaarde. Zelfs als je ouders garant staan, kan je hypotheek dus nooit hoger worden dan de waarde van je woning.
Je berekent eerst het deel rente dat je per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent. Vervolgens berekenen je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt.
Wat is een familiehypotheek? Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt (een deel van) het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Het onderpand van de lening is de woning.
Als u een lening afsluit, betaalt u rente. Dat is de totale kredietvergoeding die een kredietverstrekker, bijvoorbeeld een bank, aan u berekent. De maximale rente op kredieten bedraagt sinds 10 augustus 2020 10%.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat één kind gemiddeld 17 procent van het inkomen in beslag neemt. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen.
Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht als je een huis gaat kopen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd en deze heb je dan nodig voor de hypotheekaanvraag. Ook als je je huis gaat verzekeren heb je een taxatierapport nodig zodat je weet voor welk bedrag je je huis moet verzekeren.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
De rente van het ene deel zet je lang vast, de rente van het andere deel korter. Bijvoorbeeld een deel 2 of 5 jaar en een deel 20 jaar. Je betaalt geen extra kosten als je kiest voor 2 leningdelen.
In 2022 in elk geval € 5.677 (€ 6.604 in 2021). Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind en een stiefkind.
Als je het huis van je ouders wilt kopen, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De eerste gaat uit van de WOZ waarde maar de tweede gaat uit van de taxatie door de makelaar. Er is niets op tegen om een koopprijs af te spreken onder de waarde maar dit heeft wel fiscale gevolgen.
Bij een renteloze lening is het de bedoeling dat de lening zonder rente wordt terugbetaald. Studenten die geld van hun ouders hebben geleend voor hun studies, worden dan geacht om na hun studies het geld terug te betalen.