De zon schijnt gemiddeld over het land in augustus 205 uur. In het binnenland schijnt de zon ongeveer 196 uur en in de kustgebieden bijna 220 uur. Wat neerslag betreft valt gemiddeld over het land ongeveer 87 millimeter.
Natste maand van het jaar is augustus
Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter.
Augustus 2022: meerdere hittegolven
Daarmee komt augustus 2022 in de top-drie terecht van warmste augustusmaanden sinds het begin van de metingen. De warmste augustus dateert uit 1997: toen bedroeg het maandgemiddelde liefst 20,5 graden. Op de tweede plaats staat 2020 met een gemiddelde van 20,4 graden.
In de meeste streken van ons land valt er maandelijks gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag.
De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 44 mm.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en warm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
In de herfst valt de meeste regen: 231 millimeter. 'Dit komt door de combinatie van warmte en wind', legt Siegmund uit. 'Het is dan nog niet zo koud, dus er zit meer vocht in de lucht en er zijn ook veel stormen. '
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Een liter water, uitgespreid over een opperv1ak van 1 vierkante meter geeft een laagje van 1 mm dikte. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm.
De neerslag verdeeld over het jaar
In de figuur zie je aan de lichtblauwe staven dat oktober inderdaad de natste maand is, de maand met de meeste neerslag. Oktober wordt op de voet gevolgd door juli en daarna komen november en september. De herfst is daarmee wel het natste seizoen van het jaar.
Gemiddeld weer in Nederland in september 2022
Nederland heeft in september temperaturen tussen de 13°C en 19°C.
September begint vrij rustig met wolkenvelden, zon en weinig wind. De eerste dagen is het overwegend droog en met 22 tot 27 graden is het ook wat warmer dan gebruikelijk. Gemiddeld start september met 19 tot 22 graden. Wie tijdens een dagje strand nog een duik in de zee wil maken kan dat best doen.
Begin van de herfst 2022. De astronomische herfst begint in Nederland en België op vrijdag 23 september. De herfst begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 23 september en eindigt (meestal) op 21 december. Het begin van de herfst (22 of 23 september) is bepaald op basis van een afspraak.
Een natte dag is een dag met binnen een etmaal een hoeveelheid van 10 millimeter of meer. Een jaar telt landelijk gemiddeld 22 natte dagen. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
Overdag is het gemiddeld 23 graden en in de nacht 13 graden. Op 24 dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op 8 dagen daarvan wordt het 25 graden of meer. Gemiddeld stijgt het kwik op 2 dagen tot boven 30 graden.
De afgelopen weken heeft het wat vaker geregend, en door lagere temperaturen en meer bewolking is de verdamping sterk afgenomen. Het neerslagtekort ligt nu iets boven de 100 millimeter. Daarmee valt 2022 op dit moment net buiten de top-5 van droogste jaren.
Lokale neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met 'een dag met zware neerslag'.
Een liter water, uitgespreid over een opperv1ak van 1 vierkante meter geeft een laagje van 1 mm dikte. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter.
De gemiddelde hoeveelheid neerslag in Nederland is per jaar 790 mm. Dat komt neer op een gemiddelde per dag van 2,15 mm. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag valt in 570 uren. Het regent dus maar 7 procent van de tijd.
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren.
Mooi-weerdagen in cijfers. Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over 100 jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk 7, tegen 5 in april en juni. September levert gewoonlijk 4 mooi-weerdagen op, maart 3, oktober 2 en de wintermaanden gemiddeld 1 à 2.
De vrijdag, de dag tussen de meest natte dagen, was opvallende genoeg altijd een van de droogste dagen van de week. Maar in 2020 is met 49,3 procent de dinsdag de droogste dag. Exact om de week valt er regen op de dinsdag. De maandag staat op de tweede plek en daarna komt pas de vrijdag.
20 mm regen in 24 uur is minder erg dan 10 mm in 10 minuten. Jammer genoeg is het erg moeilijk om de regenintensiteit te voorspellen. Grote regenintensiteiten worden bereikt in kleine, lokale maar zeer hevige buien die vooral 's zomers optreden.
De zomer van 2004 was gemiddeld over het land de natste sinds tenminste 1951; dat blijkt uit berekeningen over de ruim 300 neerslagstations van het KNMI. Het landelijk gemiddelde van de neerslag over de maanden juni, juli en augustus is uitgekomen op 328 mm.
Motregen of (lichte) regen
Dat is bewolking die zich over een groot gebied heeft uitgestrekt. Er valt per uur niet meer dan 1 liter per vierkante meter. Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.