Reken op 180 gram ree per persoon en bak het vlees per 500 gram gewicht in een oven van 210°C.
Serveer dan ree. De hertensoort laat zich nauwelijks temmen en is daarom aan de prijs. Maar het vlees is mager, fijn van structuur en delicaat van smaak. Een reerug, de dubbele entrecote van het dier inclusief been, kost gemiddeld 41,30 euro per kilo.
Herten zijn groter en zwaarder en het vlees van een hert is ook grover en smaakt wilder dan het malse sappige vlees van de ree. Reeën zijn lekkerbekken en dat proef je aan hun vlees. Voedsel van de ree bestaat uit verschillende soorten loofbomen, blaadjes, kruiden, gerst, klaver en erwten.
Reebout, heerlijk met rode wijnsaus. Zie onze recepten voor meer informatie. Verkrijgbaar per stuk van ongeveer 2 kg. Omdat dit een vers wild product is, kan het gewicht bij afhalen in de winkel iets afwijken.
Denk hierbij aan bramen, twijgen, besjes, kruiden, bladeren en paddenstoelen. Omdat reeën veel planten eten, drinken ze niet veel. Het water uit de planten is meestal voldoende voor ze.
Herten zijn duidelijk groter dan reeën en hebben ook de kenmerkende lichte vlek niet aan de achterkant. Herten en reeën eten hetzelfde. Het gewei van een hert is groter dan het gewei van een reebok, maar de manier waarop het gewei tot stand komt, is bij beide dieren hetzelfde.
Het smakelijkste reeënvlees komt van jonge dieren. Vooral de jaarlingen (1-jarigen) zijn erg geliefd. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood. Het vlees van de ree is mals en sappig.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Ree in leger (slaapplaats)
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
Reevlees is mals, sappig en kortdradig met een zachte smaak. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt wat reeën in de vrije natuur allemaal bij elkaar knabbelen: bramen, bessen, twijgjes, blaadjes, scheuten, knoppen, kruiden, grassen, noten, eikels, paddestoelen…
In de film is Bambi een muildierhert, in het boek dat de basis vormt voor de film is hij een ree. Bambi wordt bij zijn geboorte uitgeroepen tot "Prins van het Bos".
Het vlees van het ree is wonderbaarlijk fijn en zacht van smaak met een zachte typerende wildsmaak. Bovendien is het vlees van het ree ook nog eens heel mooi mager!
Reefilet is fijn van structuur, uiterst mals en smaakvol stukje wild. De filet is het zachtste gedeelte van de ree.
Dat is, bij een gemiddeld gewicht van zo'n 70 kilo per hert, rond de 30.000 kilo hertenvlees. En dat vlees kunnen we gaan opeten. „Het vlees gaat allemaal naar de poelier”, zegt Marlous van 't Pad Bosch van Natuurmonumenten.
Reeën vullen hun voedsel seizoensgebonden aan: in de lente jonge blaadjes; in de herfst eikels, paddenstoelen en noten en in de winter twijgen en knoppen. Reeën eten enkel de meest voedzame delen van de plant.
Serveer deze maand fazant, wilde eend, hert, everzwijn en reegeit, want dit wild is heerlijk in januari!
Damhert: 1 augustus t/m 15 februari. Wild zwijn: 1 juli t/m 28 februari (buiten de Veluwe en Meinweg jaarrond) Edelhert: 1 augustus t/m 15 februari.
Half doorbakken - medium geldt voor rood vlees en wild: wanneer u (na het bereiden) in het vlees prikt, komt er roze vleessap uit. Doorbakken - geldt voor alle gebraad, zoals fazant, patrijs en tam gevogelte: de vleessappen zijn doorzichtig en licht van kleur wanneer u na de bereiding in het vlees prikt.
Aanbevelingen. Beperk rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat u als driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, u het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
Een mannetjes ree heet bok, een vrouwtje geit, een jong een reekalf en een groep een sprong. Gemeenschappelijke kenmerken van herten zijn dat de mannetjesdieren (behalve rendieren) een gewei dragen dat jaarlijks wordt afgeworpen en opnieuw en groter aangroeit. Ook zijn het herkauwers.
De ree als spiritueel dier
Hij staat voor verzachting, onschuld, vriendelijkheid en liefde. Als je een ree ziet, kijk dan eens naar binnen bij jezelf. Voel diep in jezelf of je nog oude wonden hebt en vraag de ree om deze te helen.