Voorbeeld: Je hebt een volwassen hond van 20 kg, die je volledig met vers vlees wilt gaan voeren. Je moet dan ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven, dus 20 x 25 = 500 gram per dag. Dit kun je geven in 1 maaltijd van totaal 500 gram, of 2 maaltijden op een dag van beide 250 gram.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Gekookt of rauw, zijn vlees en eieren wel gezond om aan je hond te geven. Maar geef niet teveel; doordat er veel calorieën inzitten, vergroot je de kans op overgewicht. En overgewicht is erg ongezond. Een goede richtlijn is om ongeveer een ei of 50 gram vlees per 0,5 a 1 kilo brokken te geven.
Het kan zeker, maar misschien handig als je meer weet over de verschillende soorten verteringen. Vers vlees bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten, terwijl brokken voornamelijk uit koolhydraten en vezels bestaan. Deze voedingsstoffen vullen elkaar goed aan.
Er is maar 1 punt wat bewezen is
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren.
Ja, als twee rauwe voedingsmiddelen elkaar raken en tot de aanbevolen temperatuur worden gekookt, zijn de voedingsmiddelen veilig.
Houd er wel rekening mee dat honden die meer vlees eten dan de aanbevolen hoeveelheid, eerder in gewicht aankomen of pancreatitis ontwikkelen vanwege de overtollige calorieën en vetten in hun voeding.
Onverhit vlees, orgaanvlees
Rauw vlees kan ziekteverwekkers bevatten: parasieten (Toxoplasma, Neospora), virussen (Aujeszky), bacteriën (Salmonella). Om die reden (Toxoplasma) wordt zwangere vrouwen afgeraden onverhit (rood) vlees te eten. Veel van deze ziekteverwekkers zijn door voldoende verhitting te doden.
Gekookt rundvlees kan worden gegeven als maaltijdtopper of als traktatie. U kunt uw hond echter niet elke dag alleen gekookt rundvlees voeren . Honden hebben een compleet en uitgebalanceerd dieet nodig met de juiste verhoudingen voedingsstoffen.
Rauw vlees kan schadelijke bacteriën herbergen zoals salmonella, E. coli en Listeria, die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken die uw hond erg ziek kunnen maken. De Centers for Disease Control and Prevention en experts op het gebied van diervoeding raden af om honden rauw voedsel te geven .
Mager vlees, kip (kort gekookt), hart, ei, net als een beetje rijst, magere kwark en Hüttenkäse (cottage cheese) kunnen jouw hond helpen om de spijsvertering weer op de rails te krijgen. Zwaar verteerbaar voedsel, zoals teveel koolhydraten, bot en sterk kraakbeen met vlees moet worden voorkomen.
Aujeszky / pseudorabiës
Aujeszky is een dodelijke ziekte voor zowel de hond als kat. De ziekte van Aujeszky wordt overgebracht door besmet rauw varkensvlees. De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens. Geïnfecteerde honden en katten krijgen neurologische klachten die meestal beginnen als ernstige jeuk.
Voor rauw voedsel wordt aanbevolen om 2% tot 3% van het lichaamsgewicht van een volwassen hond te voeren. Dus als uw hond 25 lbs weegt, betekent dit dat hij 0,5 lbs of 8 oz voedsel per dag nodig heeft. De formule is vrij eenvoudige wiskunde: (gewicht van de hond) x 0,02 = (gewicht van het voedsel) .
Uw hond heeft het ideale gewicht als je zijn/haar ribben (net) niet kan zien, maar wel duidelijk kan voelen. Let daar dus goed op. Uw hond heeft meestal minder voer nodig dan u denkt. Voorbeeld: uw hond weegt 20 kilo; dan is 400 tot 500 gram HAAKS® BARF per dag ruim voldoende.
Het advies is om je hond 2 x per dag eten te geven. Zo verspreid je de voedselinname over de dag en krijg je geen grote schommelingen in het bloedsuikerniveau. Niet alle honden willen 2 x per dag eten. Sommige honden eten 1 x per dag, anderen de hele dag door.
Spiervlees, rauwe botten en organen van rundvlees zijn geschikt als hoofdmaaltijd. Zorg ervoor dat de botten vlezig zijn. Konijn, geit, lam en wild moeten zonder de delen van het spijsverteringskanaal worden gevoed om besmetting met parasieten te voorkomen. Gevogelte is ook ideaal om te barfen.
Groente voor honden
Er zijn eigenlijk maar weinig soorten groenten waar een hond echt niet tegen kan: aubergine, avocado, champignon & paddenstoelen, paprika, prei, rauwe aardappel, tomaat en ui. Verder moet je oppassen met te grote hoeveelheden koolsoorten, die kunnen winderigheid bij honden veroorzaken.
Maar sommige honden weten geen raad met een heel ei waar de schil nog omheen zit, en sommige honden verteren eierschaal niet goed als het niet gemalen/geblenderd is. Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima.
Voorbeeld: Je hebt een volwassen hond van 20 kg, die je volledig met vers vlees wilt gaan voeren. Je moet dan ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven, dus 20 x 25 = 500 gram per dag. Dit kun je geven in 1 maaltijd van totaal 500 gram, of 2 maaltijden op een dag van beide 250 gram.
Voeg ongeveer 1/3 pond rundergehakt toe aan het dagelijkse dieet van je harige BFF voor elke 20 pond van het lichaamsgewicht van je hond . Laten we zeggen dat je hond 40 pond weegt. Als je ze alleen rundergehakt wilt voeren, voer je ze 2/3 pond. Als ze 60 pond wegen, voer je ze een heel pond rundergehakt.
Rauw vlees kan ziekteverwekkers als Toxoplasma, Neospora, E.Coli, Salmonella en resistente bacteriën bevatten. Een dier kan hier ziek van worden, maar dat hoeft niet. Een teef kan de parasieten Neospora doorgeven aan verschillende nesten, waarbij de pups ernstige neurologische klachten kunnen ontwikkelen.
Rauw vlees, gevogelte en vis moeten in de volgende volgorde (van boven naar beneden) in de koelkast worden bewaard: hele vis, hele stukken rund- en varkensvlees, gehakt en vis, en heel en gehakt gevogelte.
Zorg ervoor dat uw vlees elkaar niet raakt
Laat altijd ongeveer 1 of 2 inch ruimte tussen elk ingrediënt . Op die manier worden stromende sappen van rauw vlees geen probleem. Bovendien, wanneer je je vlees samenperst, beperk je de lucht en rook die eromheen kunnen circuleren.
Van kruisbesmetting kunnen mensen dus ziek worden. In rauwe voedingsmiddelen zitten meer bacteriën dan in gekookte. Vooral op vlees, kip en vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Het is belangrijk dat bacteriën niet worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen.