Insecten zijn rijk aan eiwitten. Qua voedingswaarde is het gelijkwaardig aan vis, kip, rund of varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar met vlees. De hoeveelheid varieert sterk: van 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram.
Insecten vormen hoogwaardig voedsel. Ze zijn rijk aan proteïnen en voor wat betreft de voedingswaarde vergelijkbaar met rund- en varkensvlees (40 tot 75 gram eiwit per 100 gram drooggewicht).
Bovendien varieert het eiwitgehalte van insecten van 20 tot 76% , afhankelijk van de soort, de levensduur en de groeiomgeving, met een gemiddeld eiwitgehalte van 40% en tot 70% op droge basis (Gravel & Doyen, 2020).
Insectensoorten als meelwormen of krekels bevatten voldoende ijzer, eiwitten, omega 3-vetzuren, vitamine B1 en B12 om vlees van je menu te schrappen. Hoewel insecten geen centraal zenuwstelsel hebben en hun gevoeligheid niet te vergelijken is met die van varkens of vis, blijven het wel levende wezens.
Vergeleken met traditionele soorten voedsel bevatten eetbare insecten een hoger percentage proteïne. Zo bevatten sprinkhanen meer dan 70% proteïne in vergelijking tot kip wat bestaat uit zo'n 27% proteïne. Het zal je verbazen dat: 100 gram krekels evenveel eiwit bevat als twee grote eieren.
Sprinkhanen zijn erg voedzaam. Ze bestaan voor ongeveer 40 procent uit proteïne , 43 procent uit vet en 13 procent uit voedingsvezels. Sprinkhanen hebben een hoger proteïnegehalte dan veel andere dierlijke en plantaardige bronnen zoals kip, eieren en bonen.
Het zou parasieten kunnen bevatten .
Een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het medische tijdschrift PLOS One, keek naar 300 insectenkwekerijen, waaronder 75 krekels. Ze deden een schokkende ontdekking: meer dan 80% van hen had parasieten. Ongeveer 30% van die parasieten zou schadelijk kunnen zijn voor mensen.
Het eiwitgehalte van insecten is ongeveer 60%. Het eiwitgehalte van rundvlees is meestal slechts ongeveer 50 %.
KEVERS, WERELDKAMPIOENEN
Deze keverfamilie is de meest geconsumeerde op aarde en vertegenwoordigt 31% van de eetbare insecten alleen.
De waarden voor het eiwitgehalte vertonen hetzelfde patroon: insecten bevatten mediaanwaarden tussen 9,96 g en 35,2 g eiwit per 100 g, vergeleken met 16,8–20,6 g voor vlees.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten. ' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt.
Een sneetje brood bevat 3 tot 5 gram eiwitten. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwitten, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.
Hoe gezond zijn ze? Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B.
De hoeveelheid varieert sterk: van 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram. Verder bevatten ze vitamines, mineralen en vet. De meelworm (tot 43% vet) en de sabelsprinkhaan (67%) zijn heel vet, maar er zijn ook magere insecten met 9% vet, zoals de stinksprinkhaan.
Hoewel het misschien ongewoon klinkt, zijn er eigenlijk verrassend veel voedingsmiddelen die baat kunnen hebben bij de toevoeging van krekelmeel. Van energierepen en proteïnepoeders tot gebakken goederen en pasta , krekelmeel wordt steeds populairder onder gezondheidsbewuste consumenten en voedselproducenten.
Van krekels is bewezen dat ze dubbel zoveel eiwitten bevatten als rundvlees, terwijl ze daarnaast ook 7 keer meer vitamine B12 bevatten dan zalm, minus alle microplastics die in onze oceanen ronddrijven natuurlijk. Momenteel eten zo'n 2 miljard mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dagelijks insecten.
Op 26 juni 2024 heeft het NDA Panel een advies aangenomen over de veiligheid van Acheta domesticus-poeder als een NF overeenkomstig Verordening (EU) 2015/2283. Het Panel concludeerde dat de NF veilig is voor menselijke consumptie onder de voorgestelde toepassingen en gebruiksniveaus .
Het eiwitgehalte varieert per insectensoort en de fase in hun levenscyclus. Krekels, sprinkhanen en sprinkhanen (orde: Orthoptera) hebben over het algemeen het hoogste eiwitgehalte (61% droge stof), gevolgd door libellen en waterjuffers (orde: Odonata) met 55% eiwit (droge stof); kakkerlakken en termieten (orde: ...
De meeste sprinkhanen zijn niet gevaarlijk, maar sommige soorten zijn giftig of hebben grote kaken waarmee ze kunnen bijten. Een bekende sprinkhaan is de wrattenbijter, deze werd vroeger gebruikt om wratten door te bijten bij mensen.
Twee testen met verschillende sprinkhanen kwamen uit op 20,6 gram eiwit per 100 gram versus 14,3 gram eiwit per 100 gram. Andere factoren varieerden ook: 6,1 g vet / 3,3 g vet, 3,9 g koolhydraten / 2,2 g koolhydraten, 35,2 mg calcium / 27,5 mg calcium en 5 mg ijzer / 3 mg ijzer.