Insecten zijn rijk aan eiwitten. Qua voedingswaarde is het gelijkwaardig aan vis, kip, rund of varkensvlees. De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar met vlees. De hoeveelheid varieert sterk: van 7 tot 48 gram eiwit per 100 gram.
Zo bevatten sprinkhanen meer dan 70% proteïne in vergelijking tot kip wat bestaat uit zo'n 27% proteïne. Het zal je verbazen dat: 100 gram krekels evenveel eiwit bevat als twee grote eieren. 100 gram meelwormen 24 gram eiwit bevat, terwijl Atlantische zalm 'slechts' 20% eiwit bevat.
Je oogst het insect dus als larve. Deze bevat veel eiwitten (42 %) en vetten (15 à 49 %) en wordt daarom vaak gebruikt als diervoeder.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten. ' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt.
Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Insecten kunnen ook drager zijn van andere gevaarlijke parasieten zoals Entamoeba histolytica of Toxoplasmose. Het is daarom niet ongevaarlijk rauwe insecten te eten. Een ander gevaar bij het eten van insecten zijn de chemische verontreinigingen. Dit zijn in de eerste plaats pesticiden.
Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien. Fruit bevat wel een hoge concentratie koolhydraten. Toch vormt fruit een uitstekende aanvulling op eiwitrijke voeding.
De meest eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen op een rij. Kipfilet – kan op brood, maar ook bij de avondmaaltijd. Bevat zo'n 23 gram eiwit per 100 gram. Eieren – lekker als ontbijt, lunch of ook bij het diner.
Een ander woord voor eiwit is proteïne. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100.000 miljard cellen. Zo bevatten onze organen, spieren, botten, bloed en zenuwstelsel allemaal eiwitten. Proteïnen leveren calorieën en aminozuren, de laatste zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen.
Zijn insecten gezond? Sprinkhanen, meelwormen en kevers staan in Nederland dus het vaakst op het menu. En ze passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding, meldt het Voedingscentrum. 'Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B.
In je chocolade zitten gemalen larven
'Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in', vertelt Meerburg. 'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot.
Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram.
De voedingswaarde van insectenvlees is vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Ze vermenigvuldigen zich snel en hebben veel minder voer nodig. Bovendien is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund.
In het westen hebben wij de overtuiging dat insecten 'vies' zijn.Sterker nog, van kinds af aan wordt ons aangeleerd dat insecten vies c.q. eng zijn. En dus zijn we het niet gewend om insecten te eten. Het zit dus tussen onze oren.
In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het 'vlees van de toekomst' dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees.