Een van de manieren om dat te doen was het invoeren van een streefcijfer: op 1 januari 2020 zou 30 % van de zetels van de raden van bestuur en raden van commissarissen van deze ondernemingen door vrouwen bekleed moeten zijn.
In het bedrijfsleven is het aandeel vrouwen aan de top nog steeds het laagst. In de Raden van Bestuur van de 5000 grootste bedrijven (bedrijven met minstens 100 werknemers) is het aandeel vrouwen een kleine 15% en in de Raden van Commissarissen 18%.
Een vrouwenquotum is een minimum aantal (top) functies dat door vrouwen binnen een bedrijf of organisatie moet worden bekleed. De wet ingroeiquotum en streefcijfers wordt ook wel 'vrouwenquotum' genoemd, maar die term dekt de lading niet.
Overige Europese landen
Noorwegen was het eerste Europese land dat vrouwenquota voor bestuurders verplicht stelde, gevolgd door Spanje, Frankrijk en IJsland, die allemaal een minimumquotum stelden van 40%. Italië heeft een quotum van 1/3.
Een vrouw is een volwassen mens van het vrouwelijk geslacht.
Het begrip 'glazen plafond' verwijst naar het feit dat vrouwen kunnen opklimmen in de hiërarchie van de onderneming, maar slechts tot een bepaald niveau. Resultaat: ze zijn grotendeels afwezig aan de top van de hiërarchie.
In het Nederlandse bedrijfsleven is namelijk maar 4,82 procent van de CEO's vrouw. Dat is niet alleen weinig, het is zelfs zo weinig dat alleen het aandeel mannelijke CEO's met de naam Peter al hoger ligt.
Minder dan 5 procent van hun ceo's is vrouw. Aan de absolute top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn nog steeds amper vrouwen te bekennen: maar 4,82 procent van de ceo's is vrouw. Ter vergelijking: er zijn niet alleen veel meer mannelijke bestuurders, maar zelfs net iets meer directeuren die Peter heten.
Ook bij mannen komt de naam vaker als volgnaam dan als eerste naam voor. De meest gebruikte varianten zijn Pieter en Peter. Pieter komt 173.500 keer voor, Peter 123.500 keer. Daarnaast worden beide namen ook af en toe door vrouwen gedragen, Peter zo'n 1.600 keer, Pieter nog geen 600 keer.
Er bestaan verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om het glazen plafond voor vrouwen te doorbreken. Dergelijke maatregelen kunnen gaan van sensibilisering tot het uitdragen van genderbeleid in bedrijven naar het invoeren van quota door de overheid.
Het glazen plafond is een metafoor die de onzichtbare barrières aanduidt, die worden gevormd door gedragsvooroordelen en organisatorische vooroordelen (vaak door mannen), die vrouwen tegenhouden in het verkrijgen van topfuncties binnen bedrijven en overheidsdiensten (Wikipedia).
Verticale segregatie gaat over de mate waarin mannen en vrouwen verdeeld zijn over 'hoge' en 'lage' beroepen, in termen van bijvoorbeeld sociale status of inkomen. Horizontale segregatie gaat over de mate waarin mannen en vrouwen zich in verschillende sectoren van de arbeidsmarkt bevinden.
Toen ik nog journalistiek studeerde was dat heel duidelijk: vanaf je achttiende ben je volwassen en dus een man of vrouw.
Het vrouwenbrein heeft daarnaast een grotere frontale kwab. Super voor probleemoplossend en besluitend vermogen. Ook de hippocampus is groter en werkt net iets anders dan bij mannen. Daarnaast hebben vrouwen een beter werkend langetermijngeheugen.
Eigenschappen die in de westerse wereld en verschillende andere culturen als vrouwelijk worden gezien, zijn zachtheid, empathie en gevoeligheid. Feministische filosofen en theoretici zien in het concept vrouwelijkheid, en de invulling ervan, de hand van het patriarchaat.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
U kunt een nieuwe naam bedenken als de ambtenaar van de burgerlijke stand de gekozen voornaam weigert. Doet u dat niet, dan geeft de ambtenaar uw kind een voornaam.