Het landelijk slagingspercentage voor het vwo examen is 92,0%. En daar wil jij natuurlijk bij horen!
In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd. Op 50% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 96% van de examenkandidaten.
14 september 2023
In examenjaar 2023 slaagde 89,4 procent van alle kandidaten voor het eindexamen. Dat is 2,6 procentpunt lager dan in 2019, het laatste jaar voor de jaren met coronamaatregelen. Toen slaagde 92,0 procent van alle examenkandidaten.
Vwo. Het vwo heeft een lager slagingspercentage dan vorig jaar, maar een hoger slagingspercentage dan in het laatste 'normale' jaar 2019. In 2022 slaagde 92,8% van alle eindexamenleerlingen op het vwo.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo.
Op het vmbo haalde 91,2% van de examenkandidaten z'n diploma, tegenover 93,7% van vorig jaar. Op de havo ging het zelfs beter: 85,6% slaagde dit jaar, terwijl dat vorig jaar 85,5% was! Bij de vwo'ers was er ook 'n lichte daling: dit jaar rondde 86,2% van de vwo'ers z'n opleiding af. Vorig jaar was dat 88,8%.
Ontwikkeling schooladviezen
Het grootste deel van de leerlingen in groep 8 krijgen een definitief schooladvies naar vmbo-gemengd theoretisch (17 procent), havo (17 procent) en vwo (20 procent).
Het vwo duurt 6 jaar (leeftijd: 12-18 jaar) en bestaat uit atheneum, tweetalig onderwijs (tto), gymnasium, vwo-technasium en vwo-plus.
In studiejaar 2020/'21 ging het om 33 procent van de afgestudeerden. Van iets minder dan de helft, 45 procent, van de eerstegeneratiestudenten heeft de ouder een mbo-diploma. Bijna 18 procent heeft een mavo-diploma en ruim 16 procent een havo- of vwo-diploma.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Wil je cum laude slagen in het vwo? Dan moet je een 8,0 of hoger hebben voor het gemiddelde van de eindcijfers voor:de vakken in het gemeenschappelijk deel van het profiel. het combinatiecijfer.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
2 keer gezakt voor vwo examen
Ben je 2 keer gezakt voor je vwo examen? Dan beslist de school hoe zij met deze situatie omgaat. Bijvoorbeeld door samen met de leerling tot de conclusie te komen dat het beter is om naar een andere school te gaan.
Zakken voor de havo of het vwo
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
In Nederland waren er in 2015-2016 ruim 63.500 gymnasiasten (6,6% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs; 27% van de vwo-leerlingen). Veel Nederlandse scholengemeenschappen en lycea hebben een gymnasiumafdeling (in 2002 waren het er 287).
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Met vavo kun je gewoon je vwo-diploma behalen door de benodigde vakken te volgen en het examen opnieuw te doen. Je kunt in één of twee jaar vwo-5 en 6 behandelen doordat bij VISTA college elk profiel wordt aangeboden op het vavo.
Geen havo of vwo diploma
Om je in te mogen schrijven voor een hbo-bachelor of associate degree, heb je een diploma van de havo of het vwo nodig. Ook met een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4 word je toegelaten op een hogeschool.
Het schoolbestuur van de middelbare school bepaalt of uw kind wordt toegelaten. Daarbij kijkt het schoolbestuur onder meer naar het schooladvies van de basisschool. Hierin staat welk niveau het beste bij uw kind past. Bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo.
Waarom is rekenen zwaarder qua weging dan begrijpend lezen? In de doorstroomtoets worden de onderdelen gewogen om tot een verantwoord advies te komen betreffende het vervolgonderwijs. Rekenen telt daarin voor 45% mee, de taalonderdelen samen vormen 55% van de weging. Binnen het onderdeel taal weegt lezen het zwaarst.
Vanuit de havo/vwo-brugklas krijgt een leerling een voorlopige vwo-beslissing als het gemiddelde van de vakken een 7,3 is en er geen tekorten voor Nederlands/Engels/wiskunde op de lijst staan. De docenten beslissen per leerling of hij/zij een atheneum- of gymnasiumbeslissing krijgt.
Docenten schatten het positief in
Volgens onze poll verwachtte meer dan de helft van de docenten dat 75% tot 100% van hun leerlingen zou slagen. Maar dit is ook niet zo gek, want het slagingspercentage ligt hoog: vorig jaar slaagde 95,2% van alle vmbo'ers. Dat is het hoogte percentage dat sinds 2008 gemeten is.
Het slagingspercentage voor het theorie-examen B ligt bij het herexamen fors lager dan het percentage kandidaten dat meteen de eerste keer slaagt. Waar vorig jaar 49,9 procent van de kandidaten de eerste keer voor de theorietoets slaagde, was het percentage bij een herkansing nog maar een magere 40,7 procent.