Maar tijdens de bevalling moet meer dan 60 procent van de zwangeren die hun eerste kind krijgen alsnog naar het ziekenhuis vanwege het risico op complicaties. Uiteindelijk bevalt nog maar 15 procent van alle zwangere vrouwen in Nederland thuis.
Thuisbevallingen, de cijfers
In het onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met Ouders van Nu (2021) bevalt 21 procent van de vrouwen thuis, 21 procent bevalt in een geboortecentrum, geboortehotel of poliklinisch. 58 procent van de vrouwen bevalt met een medische noodzaak in het ziekenhuis.
Sommige vrouwen hebben een duidelijke voorkeur voor een ziekenhuisbevalling om soms uiteenlopende redenen, maar veiligheid en de aanwezigheid van voorzieningen zijn vaak het belangrijkste. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat een thuisbevalling niet gevaarlijker is dan een bevalling in het ziekenhuis.
In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.
Bij vrouwen tot en met 34 jaar overleden 5,2 vrouwen per 100 duizend levendgeboren kinderen, terwijl dit bij vrouwen van 35 tot 40 jaarop 10,7 vrouwen per 100 duizend levendgeboren kinderenuitkwam. Absoluut gezien ging het in de onderzochte periode om 53 vrouwen van 35 tot 40 jaar.
GROESBEEK / NIJMEGEN - Wereldwijd was afgelopen week aandacht voor de ziekte EB (Epidermolysis Bullosa), een ernstige, ongeneeslijke huidaandoening. Wie aan de ziekte lijdt wordt een vlinderkind genoemd, omdat de huid zo teer is.
Bij een thuisbevalling mag je geen gebruik maken van medische pijnbestrijding zoals die in het ziekenhuis toegepast wordt. Dat komt omdat er een specialist bij aanwezig moet zijn om de behandeling goed te kunnen uitvoeren. Thuis zul je je daarom moeten wenden tot andere middelen om de pijn dragelijker te maken.
De gemiddelde lengte van een zwangerschap was slechts 38 weken, maar er bleek een variatie van maar liefst 37 dagen te zijn. Dat wil zeggen dat de meeste moeders bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap.
Vrouwen die voor een thuisbevalling kiezen zijn gemiddeld iets jonger, hebben minder vaak een eerdere miskraam doorgemaakt en maken zich minder zorgen over hun gezondheid en de bevalling.
Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.
Thuis bevallen is het goedkoopst: dat kost niets. Beval je in het ziekenhuis en heb je geen medische indicatie, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd. In 2021 kost dit €369,40 euro. Heb je wel een medische indicatie?
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo'n 75 procent. In Nederland bevalt 82% van alle vrouwen vaginaal. 18% van de bevallingen eindigt in een keizersnede. Wat maakt mijn kans dat een vaginale bevalling lukt groter?
"Zes jaar geleden waren er zo'n vijfhonderd à duizend badbevallingen per jaar, nu zijn dat er acht- à negenduizend per jaar. Dat is zo'n 5 tot 6 procent van de bevallingen."
In Nederland neemt het aantal kinderen dat overlijdt rondom de geboorte weer toe, zo staat in het RIVM-rapport van december 2020. Dit komt vooral doordat te veel kinderen te vroeg worden geboren. Leefstijl en leefsituatie van aanstaande ouders hebben een grote invloed op de kans op een vroeggeboorte.
Als de baby dan thuis (of elders) geboren wordt en er vooraf geen tekenen waren van een risicozwangerschap, kan de bevalling meestal ongecompliceerd verlopen. Er is dan geen nood aan bijzondere bijstand. Als de bevalling begint voor een zwangerschapsduur van 37 weken, is er meer risico.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Voorweeën voelen meer aan als een kleine wee. Ze zijn vaak wat onregelmatig en duren kort. Je moet ze soms licht wegzuchten en na een tijdje zakken ze weer weg. Vaak maken ze de baarmoedermond al wat zacht, en kunnen soms zelfs al voor een klein beetje ontsluiting zorgen.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Ongeveer de helft (53 procent) van de vrouwen die hun bevalling als (heel) zwaar hebben ervaren, hebben gebruik gemaakt van een vorm van pijnbestrijding. Bij vrouwen die de bevalling niet of niet zo zwaar vonden, is dat ongeveer een kwart (24 procent).