In 2018 woonde 17,4 procent van de bevolking alleen, in 2008 was dat nog 15,7 procent. In de meeste leeftijdsgroepen nam het aandeel alleenstaanden toe. Zeventigers en tachtigers wonen juist minder vaak alleen dan tien jaar terug.
Verreweg de meeste ouderen wonen zelfstandig
Van de ruim 2 miljoen mensen van 65 jaar en ouder woont ruim 93% zelfstandig, van de 1 miljoen 75-plussers ruim 86%. Zelfs van de kwart miljoen Nederlanders van 85 jaar en ouder woont nog 70% zelfstandig.
In Nederland woont 18 procent van de inwoners alleen. Per gemeente verschilt dat percentage sterk. Omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. In Groningen, Wageningen, Delft en Maastricht woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen.
In 2020 woont 92% van de 75-plussers zelfstandig thuis; in 1990 was dat nog 83% (ABF, 2021). Op basis van het onderzoek Belevingen 2019 van het CBS is nagegaan hoe 75-plussers hun (toekomstige) woonsituatie zien.
Hoeveel mensen wonen alleen? Begin 2022 woonden er 3,2 miljoen mensen alleen. Daarmee heeft 18 procent van de inwoners een eenpersoonshuishouden. De meeste mensen in Nederland wonen echter samen met anderen, in een gezin met kinderen, met een partner of als alleenstaande ouder in een eenoudergezin.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
De meeste vrijgezellen van heel Nederland vind je in de stad Groningen. RTL Nieuws zocht uit hoe dat komt. In Groningen zijn de meeste éénpersoonshuishoudens van Nederland te vinden.
In 2018 woonde 17,4 procent van de bevolking alleen, in 2008 was dat nog 15,7 procent. In de meeste leeftijdsgroepen nam het aandeel alleenstaanden toe. Zeventigers en tachtigers wonen juist minder vaak alleen dan tien jaar terug.
In de vier grootste gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht woonden in 2019 meer dan 220 duizend 70-plussers. Beek (L.) Bergen (L.) Bergen (NH.)
In absolute aantallen stijgt het aantal alleenwonende 75-plussers van circa 660.000 in 2018 naar bijna 950.000 in 2030. Het percentage alleenwonende 75-plussers zal echter iets afnemen. Alleenwonende ouderen gebruiken relatief vaak (publiek gefinancierde) zorg.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
Steeds vaker wonen mensen alleen. Inmiddels delen zo'n 3 miljoen Nederlanders, 17,4 procent van de bevolking, hun huis met niemand. De enigen die minder vaak alleen wonen zijn zeventigers en tachtigers.
De belangrijkste redenen hiervoor zijn gezondheids- of ouderdomsklachten (genoemd door 50 procent van de 55-plussers) en een te grote woning (ongeveer 40 procent). Zes op de tien 55-plussers die nog willen verhuizen hebben een voorkeur voor een flat of appartement. Ook seniorenwoningen zijn populair.
Veruit de meeste ouderen willen simpelweg niet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat ze in een fijne buurt wonen. Of vanwege de mooie herinneringen aan alles wat ze in het huis hebben meegemaakt. En omdat ze niet te ver weg willen van familie, vrienden en buren.
Bent u ouder dan 80 jaar? Dan kunt u zich direct wenden tot een verzorgingstehuis of bejaardenhuis. Het verzorgingshuis of bejaardentehuis in kwestie zal dan een indicatiemelding doen bij het CIZ. Zij zullen dit dan formeel vaststellen, maar u hoeft hier zelf niets aan te doen.
Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis en willen regie blijven houden over het eigen leven. De meeste ouderen lukt dat ook en behouden daarmee hun zelfstandigheid. Tegelijkertijd kunnen zij geconfronteerd worden met bijvoorbeeld verlies van naasten, verminderde mobiliteit, ziekte en eenzaamheid.
Een senioren(plus)woning is een zelfstandige woning voor mensen van 55 jaar en ouder. Deze woningen hebben meestal geen drempels. Woningen die hoger liggen dan de begane grond, kunt u bereiken via een lift. De eerste slaapkamer, woonkamer en badkamer bevinden zich op dezelfde verdieping.
Van die meer dan 2,6 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder wonen er ruim 100.000 in een verzorgingshuis en ruim 50.000 in een verpleeghuis. Nederland telt bijna 1.700 verzorgings- en verpleeghuizen. Dus nu nog de rekensom hoeveel procent 150.000 is van 2,6 miljoen. Als ik het goed gedaan heb is dat 5.769%.
Op 1 januari 2021 zijn er volgens het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) 2 618 874 mensen van 65 tot 80 jaar, waarvan 838 661 80-plussers.. Het aantal 65-plussers bedraagt nu 19,8 % van de totale bevolking.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Aan de enquête namen meer dan 60.000 personen uit 90 verschillende landen deel. De mooiste vrouwen vind je terug in Noorwegen, Lithouwen, Polen en Zwitserland. Indiase dames mogen zich het vijfde knapste volk ter wereld noemen. Plaats nummer zes wordt ingenomen door Zweden, gevolgd door IJsland, Irak en Hongarije.
In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.