Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Meergangendiner (56%) Gourmet (41%) Allerlei kleine hapjes (22%) Eten afhalen/laten bezorgen (10%)
Op de tweede plaats dit jaar staat – jawel – gourmetten (41 procent), op de derde plaats allerlei kleine hapjes (22 procent), op de vierde plaats eten afhalen of laten bezorgen (10 procent), en op de vijfde plaats steengrillen (6 procent).
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
totaal (per kerstdag)
1,36 miljoen dieren per dag voor heel NL, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren. Dat is drie keer zoveel dieren als op een normale dag (ook berekend op alleen volwassenen en vleeseters). Aan vleesgewicht is het 2,5x zoveel als gemiddeld.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt.
Laat het geen uren duren
Naast eenzame bakkers ligt er namelijk nog een ander gevaar op de loer als je meer geint dan grillt. Rauw vlees en rauwe vis laat je beter niet langer dan twee uur op tafel staan (en dan moet het dus al zo rond de 4°C gekoeld zijn van te voren), om een enkeltje toiletpot te voorkomen.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot ten minste 14 januari. Dat betekent dat het advies om vier personen thuis te ontvangen, ook tijdens de feestdagen geldt.
NU.nl ondervroeg haar lezers over de feestdagen en één ding werd duidelijk: Nederland viert massaal kerst. Drie op de vier Nederlanders zegt zeker één kerstdag te vieren. Slechts 10 procent geeft aan helemaal niets te doen met de kerstdagen.
De term gourmet komt uit het Frans
Gourmetten is een afgeleide van het Franse gourmandises: exclusieve hapjes.
“Hoeveel vlees per persoon voor gourmetten?” Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote(re) eters, reken dan iets ruimer bijvoorbeeld 400-500 gram per persoon. Zijn er veel (kleine) kinderen in het gezelschap dan kun je iets meer rond de 250-300 gram per persoon gaan zitten.
De beste keuze om je vleesje of pannenkoekje in te bakken is olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een fles, meldt het Voedingscentrum. Vloeibare boter is gezonder omdat het minder verzadigd vet bevat dan harde boter, en relatief veel onverzadigd vet.
Of je nu voor een gourmet-pakket gaat of voor losse gourmet-producten: we raden je aan zo'n 300 gram vlees en/of vis per persoon te rekenen. Serveer daar aardappeltjes, verschillende soorten groenten en andere gourmet-bijgerechten naast, zoals stokbrood met gourmet-saus en een lekkere salade voor bij de gourmet.
8 op de 10 Nederlanders doet wel iets aan kerst! We gaan Kerstshoppen, uitgebreid aan het kerstdiner of naar tal van kerst activiteiten en kerstuitjes bezoeken. We leven ons uit tijdens de kerst aan kleding en versieringen in huis. De straten zijn in dorpen en steden verlicht met leuke decoratieve sierverlichting.
Gourmetten kan gevaarlijk zijn voor alle huisdieren. Voor vogels kan het zelfs dodelijk zijn. Naast vogels kan het ook gevaarlijk zijn voor honden, katten en knaagdieren. Zo goed als ieder gourmetstel en -pannetje heeft een antiaanbaklaag.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Wat eten Belgen met kerst? Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat uit drie gangen met een hoofdgerecht van wild, gebraad of zeevruchten. Een traditioneel dessert is de kerststronk, een gebak met crème au beurre van chocolade in de vorm van een boomstronk.