In 2000 geven ruim negen van de tien wer- kenden aan dat ze plezier in hun werk heb- ben. Niet in alle beroepen is de tevredenheid even groot. In de wetenschappelijke beroepen werkt maar liefst 94 procent met plezier, in de elementaire beroepen is dat 84 procent.
In Nederland geven bijna acht van de tien werknemers aan dat zij wekelijks met plezier werken. Werknemers willen dat hun werk leuk, maar ook zinvol is. Meer dan twee op de drie Europeanen (68%) vindt zijn of haar werk zinvol. In Nederland ervaart ruim een kwart (26,7%) zijn of haar baan als zinvol.
Gelukscijfer. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van Nederlandse werknemers hun werkgeluk een cijfer 8 of hoger geeft. 29% scoort zijn/haar werkgeluk met een 7 en 20% geeft een 6 of lager (bron: gelukkigwerken.nl).
Het onderzoek toont aan dat zo'n 65 procent van alle ondervraagde werknemers wekelijks met plezier aan het werk is. Voor iets minder dan de helft van de Europese respondenten (43%) strekt dit zich uit tot meerdere keren per week – of zelfs dagelijks.
De beroepsbevolking kan worden onderverdeeld in de werkzame en werkloze beroepsbevolking. In het tweede kwartaal van 2022 behoorden 9,5 miljoen mensen tot de werkzame beroepsbevolking, 93 duizend meer dan het kwartaal ervoor. De werkloze beroepsbevolking bestond uit 327 duizend personen.
De jeugdwerkloosheid nam het sterkst af, 3,2 procentpunt bij jonge mannen en 1,8 procentpunt bij jonge vrouwen. Bij 25- tot 65-jarigen was de afname minder groot. Bij 65-plussers steeg de werkloosheid.
3,3 miljoen personen behoorden niet tot de beroepsbevolking
De totale bevolking van 15 tot 75 jaar, 13,2 miljoen mensen, kan worden onderverdeeld in de beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking. De beroepsbevolking was 9,9 miljoen personen groot, de niet-beroepsbevolking 3,3 miljoen.
Bied je werknemers voldoende uitdaging
Uitdagend werk bleek de belangrijkste factor te zijn in het werkgeluk van werknemers. Als manager kun je hieraan bijdragen, door regelmatig functioneringsgesprekken te voeren met je team. Sta samen stil bij de huidige taken, en overleg hoe je deze uit zou kunnen breiden.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Maar tussen droom en werkelijkheid zit zoals vaker een groot verschil. Van brugklassers uit het jaar '99/ 2000 die wisten wat ze wilden worden, had één op de vijf in 2017 ook écht de baan die ze wilden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vrouwen hebben minder vaak een voltijdbaan (35 uur per week of meer) dan mannen: 29% tegenover 83%. Iets meer dan de helft van de vrouwen werkt tussen de 20 en de 35 uur per week. Tussen 2007 en 2017 is vooral het aandeel vrouwen met een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur) gegroeid: van 20% naar 25%.
Wat dan wel belangrijk is voor jongeren? De inhoud van het werk. Maar liefst 85 procent geeft aan dat dit het belangrijkste motief is om voor een werkgever te kiezen. Twee derde vindt doorgroeimogelijkheden belangrijk en ook het kunnen volgen van een opleiding is een pluspunt.
Volgens deze theorie bestaan er drie universele psychologisch aangeboren behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Wanneer aan deze behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig.
Werk-privébalans (62%) en beloning & arbeidsvoorwaarden (66%) zijn het meest bepalend voor het werkplezier van medewerkers. Daarna komen betekenisvol werk (50%) en leuke collega's (58%) vaak voor in de top drie van werkplezier.
Werkgeluk is belangrijk, want als jij (werk)gelukkig bent dan ben je productiever, creatiever en gemotiveerder. Niet alleen in je werk maar ook in je dagelijks leven. Alles gaat gemakkelijker. Je bent in balans en doet de dingen waar jij 'je tanden in zet' met energie en plezier.
Wat direct duidelijk wordt, is dat relaties belangrijk zijn voor werkgeluk. Het is van groot belang dat je op een prettige manier met je collega's om kunt gaan; dat jullie elkaar waarderen en steunen. Wat betreft leiderschap is gelijkwaardigheid, medemenselijkheid, persoonlijk contact en waardering van belang.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB
Kies voor de werksituatie 'ik ben werkloos en vraag of krijg een werkloosheidsuitkering'. Let wel: heb je een opzegtermijn van langer dan 2 maanden én moet je je opzegtermijn niet of niet volledig doen? Dan moet je je tijdens je opzegtermijn al inschrijven.
3 Alle werklozen bij elkaar kosten in Nederland ongeveer 9,5 miljard euro aan uitkeringen. En daarnaast nog zo'n 2 miljard aan de re- integratieaanpassingen om mensen weer aan het werk te helpen. a Hoeveel is dat per Nederlander per jaar?
Maar bij 55-plussers daalde het aantal werklozen het minst van 78.000 naar 60.000. Een daling van 'maar' 23 procent. Bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar daalde het aantal werklozen met meer dan 50 procent. Ouderen profiteren dus duidelijk het minst van de krapte op de arbeidsmarkt.
“De wetenschap laat zien dat verschillen in geluk in rijke, stabiele landen voor 40 procent bepaald wordt door genetische verschillen, 10 procent door omstandigheden (denk aan inkomen) en 50 procent door eigen keuzes die mensen maken.”