Terwijl 93 procent van de vrouwen na ieder toiletbezoek haar handen wast, is dit bij mannen slechts 77 procent.
Uit een studie van onderzoeksbureau YouGov blijkt dat mannen zich het vaakst schuldig maken aan voorgenoemde onhygiënische gewoonte, maar liefst 14% vaker dan vrouwen. Zo'n één op de drie verlaat het toilet zonder eerst zijn handen zorgvuldig te schrobben, tegenover een 'bescheiden' 18% van het vrouwelijk geslacht.
Uit eerder onderzoek bleek dat ongeveer 77 procent van de mannen zijn handen wast na het plassen, tegenover 93 procent van de vrouwen. De resultaten van deze studie zijn verschenen in Human Communication Research.
Als je na toiletbezoek je handen niet wast, kun je darmbacteriën en virussen verspreiden. Meestal kunnen die geen kwaad, maar soms zitten er ziekmakers tussen.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen. Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Zo voorkom je dat de bacteriën op je handen waar je ziek van kunt worden zich verspreiden. Was daarom je handen bijvoorbeeld; vóór het eten klaarmaken, vóór het eten, na het toilet bezoek, na contact met dieren, na het buiten spelen, bij het verzorgen van een zieke of op het werk.
In 100 milliliter poep zitten tienduizendmiljard bacteriën.
Op het moment dat jij gaat persen, spannen deze spieren extra aan.Ze hebben immers de taak om de ontlasting tegen te houden. Dus als jij perst, gaan ze harder aanspannen om het tegen te houden… En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit!
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Was je handen wanneer je normaal ook je handen zou (moeten) wassen, zoals na een toiletbezoek, voor het bereiden van eten, na het schoonmaken, na het snuiten van je neus, hoesten en niezen (hoest en nies het liefst in een papieren zakdoekje, maar was hierna alsnog je handen).
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen. En dan niet even hup, onder de kraan en afdrogen maar. Nee, je wast je handen minimaal 20 seconden.
2. t/m 7. Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar, tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven.
Bij verstopping gaat poepen moeilijk.U poept minder dan 3 keer per week.Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.
In bepaalde situaties is desinfectie echter beter dan handen wassen, omdat het de enige manier is om infectieketens doeltreffend te doorbreken en 99,99% van de ziektekiemen te doden. Neem hiervoor voldoende desinfectiemiddel en wrijf uw handen er gedurende 30 seconden grondig mee in.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
Ignác Fülöp (of: Ignaz Philip) Semmelweis (Boeda, 1 juli 1818 – Wenen, 13 augustus 1865) was een Hongaarse arts in het Keizerrijk Oostenrijk. Hij staat tegenwoordig bekend als de vader van de antiseptische methode.
Harde keutels zijn een teken van verstopping of obstipatie. Brijige of waterige ontlasting is te dun. Uw endeldarm kan goed geleegd worden: als er telkens ontlasting achterblijft, heeft u regelmatig een gevoel van aandrang om te ontlasten.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Eenmaal beneden in de linker onderbuik maakt de dikke darm een S-bocht naar voren. Dit deel wordt het sigmoïd genoemd. Daar gaat de dikke darm over in de endeldarm: het laatste stukje darm tot de anus.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.