Dat het huwelijk wat minder vanzelfsprekend is en 'we' wat vaker kiezen voor ongehuwd samenwonen – ook met kinderen – daar kijken de meeste Nederlanders allesbehalve negatief tegenaan.
Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Per 1.000 gehuwde personen scheidden er 7,65 personen in 2018. In Overijssel zijn er veel kerkelijke gemeenten waarin mensen nog altijd weinig van elkaar scheiden. Dit zorgt waarschijnlijk voor het lage scheidingspercentage. Opvallend is dat Utrecht de volgende provincie is met relatief de minste scheidingen.
In 2021 eindigden 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen. Dit aandeel is sinds 1980 niet meer zo laag geweest.
Als je het gevoel hebt iets te moeten testen, dan stijgt het echtscheidingsrisico. Samenwoners denken bovendien veel vrijer en individualistischer dan gehuwden. Uit onderzoek van Mortelmans blijkt dat 22,2 procent van de gehuwde koppels en 32,3 procent van de samenwonende koppels na acht jaar uit elkaar gaan.
Op dit moment is 1 op de 6 relaties gemengd. In totaal telt Nederland 4,2 miljoen paren. 16 procent is op dit moment gemengd.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
Je kunt eindelijk terug focussen op jezelf
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.
Hoeveel mensen trouwen? In 2021 trouwden 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken.
Spanje is EU-land met de minste huwelijken en meeste scheidingen.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Veel scheidingen in het Noorden en Zuiden van Nederland
Deze provincies scoren zelfs hoger dan de Randstad, en zien van elke 1000 huwelijken er ruim 9 resulteren in een scheiding. Provincie Groningen is met 9,45 scheidingen per 1000 huwelijken de scheidingskoploper van Nederland.
Wist je dat het meestal de vrouw is die het initiatief neemt om te gaan scheiden? Dit blijkt uit een onderzoek in Amerika. Maar ook in Nederland is het vaak de vrouw die de eerste stap zet. In 70 procent van de gevallen is het de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden.
Van alle Marokkaans-Nederlandse stellen is na twaalf jaar is ongeveer een kwart (25,5 procent) gescheiden. Dat percentage is vrijwel gelijk aan het percentage gescheiden Nederlandse stellen (25,9 procent). Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks scheiden er tussen de 500 en 700 Marokkaans-Nederlandse stellen.
Het aandeel kinderen met niet-gehuwde ouders is in die periode gestegen van 15 procent in 1999 naar 26 procent in 2009 en 37 procent in 2019. Zowel het aantal scheidingen als het aantal kinderen dat erbij betrokken was, was volgens voorlopige cijfers in 2020 niet hoger dan in 2019.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Glyn Wolfe, de man met het grootste aantal huwelijken op zijn naam, is donderdag overleden. De 88-jarige Amerikaan trouwde 29 keer en belandde daarmee in het Guiness Book of Records. Glyn 'Scotty' Wolfe, dominee, stierf in een verpleegtehuis in Californië ten gevolge van een aandoening aan de kransslagader.
Het langste huwelijk ooit staat op naam van Daniel Bakeman en Susan Brewer. Deze waren op 10 september 1863 91 jaar en 12 dagen bij elkaar. Dit was in Amerika. Het langste huwelijk in Nederland staat op naam van Pieter Ably en Henriëtte Tritsch.
86 jaar en 290 dagen: zo lang was Susan Brewer getrouwd met Daniel Bakeman en het is het langste huwelijk ooit. Het eindigde omdat Daniel op 109 jarige leeftijd overleed. Zover we konden achterhalen was het stel in totaal 91 jaar bij elkaar.
Een huwelijk tot de dood ons scheidt… Dat is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Ook niet op latere leeftijd. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten een overduidelijke stijging zien van het aantal echtscheidingen onder 50- en 60-jarigen en zelfs onder 70- tot 80-jarigen.
Een oecumenisch huwelijk is een huwelijk tussen twee personen met een verschillende christelijke achtergrond. Dit kan dus bijvoorbeeld een huwelijk tussen een katholiek en protestant zijn. Als jouw huwelijk een oecumenisch huwelijk is, moeten jullie kiezen in welke kerk jullie willen trouwen.
Uit de cijfers blijkt dat bijna één op twee volwassen Belgen (48,0%) gehuwd is en samenwoont, dat 3,1% wettelijk samenwoont1 en dat 8,3% feitelijk samenwoont. In het totaal leven zes op tien Belgen (59,4%) dus in een of andere vorm als koppel. De cijfers hebben steeds betrekking op de bevolking van 18 jaar en ouder.