In 2016 vond 88 procent van de Nederlandse bevolking zichzelf een gelukkig mens. Dit aandeel is over de jaren heen stabiel gebleven. Iemands persoonlijkheid blijkt daarbij samen te hangen met het geluksniveau. Verwacht werd dat vooral extraversie en neuroticisme direct in verband te brengen zijn met geluk.
Bijna 90 procent van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn. Hoewel het lastig is om de vinger op dat geluksgevoel te leggen, blijken bepaalde persoonlijkheidskenmerken een invloed op geluk te hebben. Zo zeggen extraverte, emotioneel stabiele en onbaatzuchtige mensen vaker gelukkig te zijn.
Bijna 90 procent van de Nederlanders is gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een kleine drie procent van Nederland is 'zeer ongelukkig' en 9 procent voelt zich 'gelukkig noch ongelukkig'.
Gelukkiger met goede relatie
Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang.
Supergelukkig. Uit de Geluksmeter van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mensen in Friesland, Drenthe en Zeeland het hoogste cijfer geven als het gaat om geluk. Gemiddeld scoort Nederland een 7,2, de drie provincies zitten daar met een 7,3 net boven.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% tot 50% van ons geluksniveau genetisch is bepaald. Je zou het dus pech of mazzel kunnen noemen wanneer dit wel of niet voordelig voor je heeft uitgepakt. Daarnaast is er nog ongeveer 50% waar jij zelf invloed op kan uitoefenen.
Volgens een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties zijn inwoners van Finland de gelukkigsten ter wereld. De levensvreugde van Nederlanders scoort, net als vorig jaar, een vijfde plek op de wereldranglijst.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat werkgeluk van medewerkers een grote impact heeft op de prestaties die geleverd worden. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is bijna een kwart (24,1%) van de Nederlanders ongelukkig op de werkvloer.
Finland bezet voor de vijfde keer op rij de nummer 1-positie. Het land heeft dit volgens de onderzoekers vooral te danken aan economische voorspoed, een hoge en gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen in elkaar.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Verschillen in tevredenheid met het leven
Het percentage gelukkigen varieerde van 82 procent in Den Haag tot 88 procent in Utrecht. Het percentage tevredenen laat een vergelijkbaar beeld zien en liep van 80 procent in Den Haag en Rotterdam tot en met 85 procent in Utrecht.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Ten eerste zorgt alone-time ervoor dat je meer waardering krijgt voor jezelf. Je leert houden van je eigen gezelschap. En het tweede punt: je leert ook alle dingen waarderen die je haalt uit relaties met andere mensen. Door tijd alleen door te brengen weet je soms weer wat je mist.
Toon liefde en waardering.
Laat hem zien hoe zeer je hem op prijs stelt en dat je weet dat hij zijn best doet. Als hij iets liefs voor je doet, toon dan je affectie. Geef hem een kus of een knuffel, of zeg gewoon dat je van hem houdt. Als hij weet hoe gelukkig hij jou maakt, wordt hij daarvan weer gelukkig!
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
MADRID – Begin september bleek uit een onderzoek dat slechts 46% van de Spanjaarden vindt dat ze gelukkig is. Spanje staat met dat percentage op de 27e plaats op een lijst van 28 landen. Maar klopt dat beeld wel, zijn de Spanjaarden ongelukkige mensen of niet.
De gelukkigste mensen van Europa wonen in Finland, Oostenrijk, Nederland en België. Dat blijkt uit een studie van Eurostat. Op het vlak van tevredenheid staat België op de zevende plaats. Het Europees statistiekbureau Eurostat ging in 2018 onder meer geluksgevoelens in de EU na.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Doorheen de eeuwen zijn mensen al altijd met 'geluk' bezig geweest. De laatste jaren lijkt er echter sprake van een ware 'gelukshype'. De opvatting dat geluk 'maakbaar' is en dat je zelf moet werken aan je geluk, is vandaag de dag wijdverspreid. Mensen maken meer dan ooit keuzes in functie van hun geluk.