Het percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder (geboren in 2004 en eerder en eerder) dat ten minste 1 coronaprik heeft gehad is 83,5%. De cijfers zijn niet compleet. De vaccinatiegraad is in werkelijkheid hoger.
Van alle in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten waren 3 op de 4 COVID-19 opgenomen patiënten ongevaccineerd (zie figuur 2). In Nederland is op dit moment minder dan 20% van de bevolking (vanaf 12 jaar) niet volledig gevaccineerd.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting met het coronavirus in het bloed. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Enkel via je huisarts kan dit ongedaan maken. We werken wel aan een mogelijkheid dat je jezelf opnieuw kan inschrijven voor vaccinatie en je weigering dus ongedaan kan maken. Dan kunnen we je opnieuw uitnodigen nadat de andere mensen hun uitnodiging gekregen hebben.
Volwassenen (ouder dan 18 jaar) met onderliggende ziekten
Mensen met chronische luchtweg- of longproblemen die onder behandeling van een longarts zijn. Chronische hartpatiënten die daardoor in aanmerking komen voor een griepprik. Mensen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Antistoffen SARS-CoV-2 blijven minstens 200 dagen in bloed aantoonbaar | RIVM.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is.
Uit de klinische studies blijkt dat Comirnaty in 95% van de gevallen bescherming biedt tegen ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder prik COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen zijn die COVID-19 krijgen.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Sinds deze week veroorzaakt de omikron subvariant BA. 2 de meeste besmettingen in Nederland. In de afgelopen week* werden 1.149 patiënten met een SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen.
Van de positief geteste personen met de nieuwe variant had 2,8% al eerder een corona-infectie doorgemaakt. Bij de deltavariant was dat 1,3%. Dit betekent dat mensen die al corona hebben gehad, met de komst van de omikronvariant meer kans hebben om nog een keer corona te krijgen.
U gaat direct in isolatie na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Het was al langer bekend dat corona tijdens de acute fase van de infectie voor hartproblemen kan zorgen. Door corona kan bijvoorbeeld een ontsteking aan het hart ontstaan. Nu blijkt dus dat een infectie ook op langere termijn een serieus risico vormt op het krijgen van een aandoening aan hart of vaten.
De omikronvariant van het coronavirus, die al in 128 landen dominant is, zou tegen maart 60% van de Europeanen kunnen besmetten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Een herstelcertificaat is geldig vanaf de 12de dag na je positieve test en vervalt na 180 dagen, te tellen vanaf de dag waarop je positief getest werd.
Vervallen vaccinatiecodes van mensen die nog niet zijn gevaccineerd en hun vaccinatie niet expliciet geweigerd hebben kunnen vanaf volgende week terug gebruikt worden om een nieuwe afspraak te maken. Hiervoor worden hun vaccinatiecodes terug geactiveerd!
Je nieuwe certificaat is 2 tot 7 dagen na je derde prik beschikbaar in je CovidSafeBE-app.