De Maan is voor 2.0% verlicht. Merk op dat de maansikkel heel erg dun is. Het is nu zo kort voor Nieuwe Maan, dat de Maan moeilijk of niet zichtbaar is. Rond Nieuwe Maan staat de Maan in dezelfde richting aan de hemel als de Zon.
Zo'n 'gebonden' (of 'synchrone') rotatie is het gevolg van getijdenwerking. Overigens kunnen we vanaf de aarde toch net iets meer dan 50 procent van het maanoppervlak zien.
Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
Ruwweg is de diameter van de maan liefst 1/4 van de diameter van de aarde. Het baanvlak van de maan maakt een hoek van ongeveer 5° met het eclipticavlak. Dit is merkwaardig, omdat de meeste manen ongeveer in het evenaarsvlak van hun moederplaneet draaien.
Het tijdstip waarop de Maan opkomt en ondergaat is inderdaad geen vast tijdstip. Zelfs voor sterren, die niet of nauwelijks aan de hemel bewegen, geldt dat ze iedere dag ongeveer 4 minuten vroeger opkomen en ondergaan dan de dag ervoor.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
De grote, donkere vlekken op de maan, die zelfs met het blote oog al te zien zijn (ze vormen samen het bekende 'mannetje in de maan'), zijn in feite kolossale inslagbekkens die geheel of gedeeltelijk zijn volgelopen met inmiddels gestolde lava.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Na de vernietiging van de maan krijgt onze aarde een prachtige ring. Deze formatie duurt echter niet lang en dan beginnen de aardbewoners met moeilijkheden. Deze hele stapel puin zal op de aarde vallen en lijkt op een asteroïde aanval. Steden zullen worden vernietigd, veel mensen zullen sterven.
Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik. De vulling van de maankraters is waarschijnlijk niet op de maan ontstaan.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
Schijngestalte van de maan
Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen 's nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.
Ja, de zon schijnt overdag, om de simpele reden dat de afwisseling van dag en nacht nu juist veroorzaakt wordt door het opkomen en ondergaan van de zon. Maar de maan kan zowel 's nachts als overdag aan de hemel staan. De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon. In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 10 september 2022 om 11:58 uur. 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Kort antwoord: Omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan zijn omlooptijd rond de aarde.
Miljoenen jaren geleden stond de Maan veel dichterbij en groter aan de hemel. Zij draaide ook veel sneller om haar as. Langzamerhand nam die snelheid af. Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar. Je kunt er alleen rondlopen als je een speciaal pak draagt, dat je beschermt tegen de kou, hitte en de UV-straling. Op de Maan en in de ruimte is geen lucht. Om op de Maan te kunnen lopen, heb je je eigen voorraad lucht nodig.
Als je op Aarde een appel laat vallen, valt hij. Als een astronaut aan boord van het ruimtestation een appel laat vallen, valt deze ook, het lijkt alleen niet zo. Dit komt omdat ze samen vallen; de appel, de astronaut en het station. Maar ze vallen niet naar de Aarde, ze vallen er rond.
Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken. Mars, de planetoïden en de buitenste planeten staan maanden of zelfs jaren ver weg.
Geen voor- en achterkant
Maar eigenlijk heeft de maan geen voor of achterkant. Een voetbal heeft bijvoorbeeld ook geen voor- of achterkant. Toch was er een ruimtesonde nodig om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van de maan. En wat blijkt: die ziet er ongeveer hetzelfde uit.
Inderdaad is er zo'n beetje elke maand (een rondje duurt 28 dagen) een keer volle maan! Maar de maan draait ook om haar eigen as. Het grappige is: ze doet hier ook 28 dagen over, precies net zo lang als haar rondje om de aarde!