Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Voor hoeveel stretch ga je? Als een jeans te veel stretch heeft gaat hij snel lubberen en verliest hij zijn vorm. Vooral bij je knieën, billen en kruis. Kijk op het etiketje en ga voor een jeans die niet meer dan 2% elasthaan heeft.
Broeken moeten met name comfortabel in de taille zitten en gemakkelijk over je rondingen gaan zonder ergens te blijven hangen. Waar je op kunt letten als je een broek koopt: Plooien op taillehoogte – dit betekent dat de broek te nauw in de taille is.
Handig om te weten. - Het rekpercentage van een stof kan uitkomen tussen 15 en 60 procent. - Hoe meer de stof rekt, hoe lastiger het is om te verwerken.
Je kunt het beste kiezen voor een jeans gemaakt van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan. Te veel elastaan zorgt er namelijk voor dat je jeans gaat uitlopen. Hieronder hebben een paar broeken geselecteerd die 2% of minder elastaan bevatten en die dus niet zullen uitlopen.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Jeans lopen altijd nog uit, dus als je een broek koopt die in de winkel perfect zit, dan zal het kledingstuk na een paar wasbeurten gaan lubberen. En dat wil je niet! Als je de knoop nét dicht kan krijgen, dan zit je goed (let wel op de stof, als het stijf is dan kun je 'm wel iets minder strak kopen).
Verschillen tussen stretch katoen en gewoon katoen
Katoen is nauwelijks rekbaar, en kan niet goed tegen weersinvloeden. Elastan is erg rekbaar en duurzaam. Daardoor is stretch katoen veel elastischer en duurzamer dan gewoon katoen. Overhemden van 100% katoen hebben een ruimere pasvorm, waardoor ze iets ruimer vallen.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spijkerbroek in een te kleine maat nog wel dicht kan, dat je nog normaal kunt ademen en nog kunt blijven bewegen. Als 'ie aan die eisen voldoet maar net iets te krap zit, dan heb je waarschijnlijk een goede broek te pakken.
Bij een stretch broek is er circa 2% elastaan in de stof verwerkt. Elastaan maakt de werkbroek rekbaarder en dus minder stug. De ene persoon vind het fijn om een stugge werkbroek te dragen en de ander vindt een rekbare broek comfortabeler.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke denim van 100% katoen. Die gaan veel langer mee en kunnen zelfs vintage worden, als je ze met liefde en zorg draagt. Steeds vaker zijn jeans gemaakt van biologisch of zelfs gerecycled katoen. Die duurzame opties zijn natuurlijk nóg een betere keuze.
Een stretch jeans heeft als eigenschap dat de stof meebeweegt met je lichaam en dat is een fijne eigenschap als je veel beweegt , moet zitten, bukken of andere bewegingen maakt waarbij bewegingsvrijheid van belang is. Dit is uiteraard het geval bij een goede werkbroek.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Zware heupen en billen hebben meer taillehoogte nodig
Een overzicht van alle pasvormen kan je hier raadplegen. De ene pasvorm is geschikt voor vrouwen of mannen met vollere heupen, terwijl die bij een ander dan weer te wijd zou zitten op de taille. Waardoor de broek dus afzakt.
Uitrekken. Doe wat lauw water in een sprayflacon en spuit je volledige jeans ermee in. Leg de broek nadien op de grond, ga met je voeten onderaan op de zoom staan en trek in alle richtingen aan de broek om 'm uit te rekken.
Span je jeans in vochtige toestand om een kledinghanger of speciale tailleband-oprekker en laat hem aan de lucht drogen. 2. Gericht oprekken van bepaalde delen van je jeans: spreid de jeans in vochtige toestand uit op de strijkplank en rek de tailleband of het bovenbeengedeelte tijdens het strijken gelijkmatig op.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.
Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.
Zeer populair en één van Levi's best verkopendeslim-fit jeans. De 511 lijkt de keuze van de man van de 21e eeuw te zijn. Ze hebben een 14 1/2″ beenopening en zijn een wat losser aan de bovenkant, slank bij de dij en skinny richting de enkel. Een beetje elastaan in het weefsel geeft ze hun stretch.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.