Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Elk jaar dat u geen schade claimt bij uw verzekeraar, stijgt u een trede op de ladder. De no claim korting kan daardoor oplopen tot wel 80% op de basispremie. Bij schade verliest u echter ook weer no claim korting en betaalt u dus meer voor de verzekeringspremie.
Als je schade claimt, onderzoekt de verzekeraar wie schuldig is, wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoeden zij het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren.
Na de schade val je terug naar 5 schadevrije jaren krijg je nog 72 procent korting op je premie.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken.
Met een no-claimbeschermer als extra verzekering bij je autoverzekering kun je jaarlijks 1 schade claimen zonder gevolgen voor de premie. Je schadevrije jaren dalen wél na 1 claim.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Heeft u schade aan uw auto of motor en is de dader onbekend? Dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. U moet wel kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
De uitbetaling kan contant gebeuren of via een overschrijving op de rekening van de persoon die vergoed moet worden (jezelf in het geval van een omniumverzekering, het slachtoffer in het kader van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, de partner of de kinderen bij een overlijdensverzekering …).
In beginsel gaat men er vanuit dat iedereen zijn of haar eigen schade draagt. Wanneer je bijvoorbeeld schade lijdt aan eigen bezittingen, dan wordt je geacht zelf de rekening te betalen en voor eventuele reparatie of vervanging te zorgen.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Wat zijn schadevrije jaren? Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Zolang u geen schade claimt bij uw verzekeraar, bouwt u tijdens de looptijd van uw autoverzekering schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren ontvangt u premiekorting op uw autoverzekering.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te gaan betalen. Een verzekeraar werkt de schadecijfers van individuele autoverzekeringen namelijk maar één keer per jaar bij.
Schade vergoed of gerepareerd
Maar kan bijvoorbeeld je laptop of tafel niet meer gerepareerd worden dan krijg je vaak de nieuwwaarde uitgekeerd. Wel zijn hier uitzonderingen op. Bedraagt de dagwaarde nog maar 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd.
Na een ongeluk verliest u dus schadevrije jaren, als de schade uw schuld is. Is het ongeluk veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kunt u de schade claimen bij de andere autoverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van uw schadevrije jaren.
Voorbeeld: Je bent tussen de 25 en 29 jaar oud en je hebt geen schadevrije jaren. Dan wordt je automatisch in trede 6 van de bonus-malusladder ingedeeld. Heb je al een aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan plaatsen wij je hoger op de bonusmalusladder.
Het aantal autoschades per jaar in Nederland is meer dan een miljoen en het komt er in grote lijnen op neer dat de Nederlandse autobestuurder eens in de 5 jaar een schade heeft.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
No-claim korting betekent dat u korting op de premie van uw autoverzekering krijgt, als u geen schade claimt bij de verzekeraar. No claim = geen schadeclaim. Het is altijd verstandig om eerst even te kijken of u een schade beter kunt claimen of zelf betalen.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder. Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.