Er leven nu vijf Aziatische olifanten in ARTIS; de matriarch, haar twee dochters, de mannelijke bul en sinds gisteren het kalfje.
Dat maakt kijken in ARTIS zo leuk. We hebben meer dan 1.000 verschillende soorten dieren, planten en microben.
In dierentuin Artis wonen maar liefst 750 verschillende diersoorten, waaronder zebra's, giraffen, olifanten en chimpansees. Daarnaast groeien er in Artis 300 soorten bomen en zijn er vele tuinen die elke lente in bloei staan.
Olifantenpoep kan je namelijk voor heel veel dingen gebruiken. Zo gebruiken veel mensen de mest voor in de tuin en kan er papier van worden gemaakt. Een olifant eet 100 kilo voedsel op een dag: hooi, stro, takken, paardenbrokken, vitamines, groenten en fruit. Wel 50 kilo daarvan poept hij weer uit.
Oren en tenen om te horen
En wist je dat olifanten ook 'horen' met hun tenen? Nog niet zo lang geleden is ontdekt dat olifanten vooral in hun voorvoeten zogenaamde 'lichaampjes van Pacini' hebben. Dat zijn zintuigen die grondtrillingen kunnen waarnemen, tot op wel dertig kilometer afstand.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten.
Een vrouwelijke olifant heet - raar maar waar- koe (of vaars) , een mannetje stier (of bul). Een pasgeboren olifant is een kalf. Binnen een groep olifanten lopen de vrouwtjes aan de buitenkant om de kleintjes in het midden te beschermen tegen vijanden (bijvoorbeeld tijgers) en tegen de hitte en de felle zon.
Sinds de opening in 1882 heeft het ARTIS-Aquarium tientallen soorten dieren in huis. Hierbij horen niet alleen de tropische vissoorten als de roodbuikpiranha en de Boeseman's regenboogvis, maar ook zeepaardjes, bedreigde koraalsoorten en haaien.
Waren er in de jaren dertig nog zo'n 4,5 miljoen Afrikaanse pinguïns, tegenwoordig worden hun aantallen geschat op vijftig- tot zestigduizend individuen in het wild.
In 1881 opende in ARTIS naar ontwerp van G.B. Salm één van de mooiste aquaria die in deze tijd werden gebouwd. Nu is het ARTIS-Aquarium het laatste aquarium in Europa met een nog werkend Lloyd-waterfiltersysteem.
ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.
Safari Beekse Bergen is het allergrootste dierenpark van Nederland. Ga te voet over de wandelsafari langs de diverse werelddelen of maak een spannende safarireis met de safaribus, -boot of uw eigen auto. U komt meer dan 100 verschillende diersoorten tegen.
Diergaarde Blijdorp wordt gezien als mooiste dierentuinen van Nederland en is gelegen in centrum van Rotterdam. De dierentuin heeft een groot en een zeer divers aanbod van dieren. Door de grote van de dierentuin kun jij je hier makkelijk een middag of een dagje vermaken.
Voor iedereen die van ARTIS en van onze leeuwen houdt, is het echt een droom die uitkomt.”
ARTIS is in 1838 opgericht onder de naam Natura Artis Magistra door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller, met als doel "Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie".
Artis, Amsterdam
Bijzonder: Artis werd opgericht in 1838 en is de oudste dierentuin van Nederland.
Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar verpleegsterhaaien te zien zijn en er zijn geen aquaria in Europa bekend die er mee fokken.
Voor andere dieren is het net zo, maar meestal denkt men aan predatoren (roofdieren) als vijanden. Dan kan je stellen dat de zogenaamde "apex" predatoren die aan de top van de voedselketen staan, de minste vijanden hebben. Dit zijn bijvoorbeeld wolf, leeuw, arend, witte haai...
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Ze lopen 6 km per uur. Maar als ze boos of bang zijn kunnen ze wel 40 km per uur lopen, alleen over korte afstanden. Ook kunnen olifanten zwemmen en klimmen, maar springen kan niet. Bij het neerkomen zouden ze hun poten kunnen breken.
Olifanten zijn herbivoren, of te wel planteneters. Ze eten gras, bladeren, struiken en fruit. Om genoeg voedsel binnen te krijgen, moeten de olifanten zo'n 160 kilo voedsel per dag eten! Naast het eten van voedsel moet een olifant ook heel veel drinken.
Een volwassen olifant kan er onder meer mee drinken. Hij zuigt er water mee op en spuit dat vervolgens in zijn bek. Hij zuigt het dus nooit helemaal door zijn slurf naar binnen. Een volgroeide olifant kan vier tot acht liter water in zijn slurf opslaan.
Er leven twee soorten olifanten in Afrika, de savanneolifanten en de bosolifanten. Afrikaanse savanneolifanten zijn de grootste landdieren ter wereld. Een mannelijke olifant wordt 'de bul' of de stier genoemd. Hij kan wel 5 meter lang worden, is ruim 3,7 meter hoog bij de schouder en weeg zo'n 6 ton.
1. Diergaarde Blijdorp (1.5 miljoen bezoekers) Ook Rotterdam heeft een eigen dierentuin: Diergaarde Blijdorp. De dierentuin is bijna even oud als Artis en is door de jaren heen dus ook steeds verder gevuld met nieuwe dieren.