Kanaries zijn vruchtbare vogels en kunnen meerdere keren per jaar een nest grootbrengen.
Het popje bouwt een nest en legt elke dag een ei tot een totaal van vier tot vijf eitjes. De eitjes zijn lichtgroen met donkere spikkeltjes. De broedtijd is dertien tot veertien dagen. Als de jongen geboren zijn, is het belangrijk dat er voldoende eivoer aanwezig is.
De kanarie moet 14 dagen op de eieren broeden, na in totaal 16 tot 17 dagen moet je de eieren eruit gooien, anders broedt de kanarie zich dood. Als de jonge kanaries 3 weken oud zijn dan kunnen ze net vliegen, als ze 10 tot 12 weken oud zijn verliezen ze hun baby veren.
Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden. Gaat het om de zang? Dan zul je een mannetje alleen moeten houden.
Om de jonge vogels te voeden, gebruik je een spuitje zonder naald. Daarmee voer je ze specifieke voeding voor handopfok. De vloeistof moet goed uit het spuitje komen. Te dikke pap komt er niet uit en te dunne pap kan per ongeluk te hard in het bekje aankomen.
Na ongeveer 14 dagen komen de eitjes uit en na een dag begint het popje met het voeren van de jonge kanaries. Nu is het belangrijk om een aantal keren per dag ei-krachtvoer aan te bieden. Dit om het voeren van de jongen te stimuleren. Na 3 weken verlaten de jonge kanaries het nest.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Het meest worden deze vluchten gebruikt bij vogels die polygaam zijn kanaries. In zo'n geval plaatst men een man met drie poppen in deze ruimte (vlucht). Men zorgt verder voor goede bodem bedekking en alles verder wat de vogels nodig hebben.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi.
De broedperiode begint in de tweede helft van april. Het mannetje en vrouwtje moet allebei minimaal 10 maanden oud zijn voor de kweek. Tijdens de kweekperiode kunt u het kweekkoppel in een kweekkooi houden. De kweekkooi moet gemiddeld een lengte hebben van 35 tot 40 cm en een hoogte en diepte van 30 cm.
Als de vogels zo'n 5 dagen de eieren bebroed hebben kunnen we de eieren schouwen om te zien of ze bevrucht zijn. We nemen een ei met de tang of pincet uit het nest. We schijnen met het schouwlampje door het ei heen. Als het ei geheel doorzichtig is, is het ei onbevrucht.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Het zijn niet zomaar “baby vogels”. De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
Nestmateriaal & ruifjes zijn essentieel voor kanaries, tropen en wildzang bij het maken van een nest. Als nestmateriaal wordt vaak dierlijk haar, sharpie of kokosvezel gebruikt. Ook wordt er bij kanaries of duiven wel eens gebruik gemaakt van een inlegnestje.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Het zijn vooral de mannelijke kanaries die soms urenlang zingen om de vrouwelijke dieren te imponeren of om hun territorium aan te duiden. Ze zijn overdag actief en in het wild slapen ze 's nachts in nesten of op takken. Deze vogels zijn sociale, maar ook territoriale dieren.
De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Als beide kanaries er klaar voor zijn, zullen ze elkaar door de tralies heen kussen door hun bekken tegen elkaar te duwen. Dit kan direct gebeuren, maar het kan ook enkele dagen duren nadat je ze bij elkaar in de buurt hebt gezet. Als ze eenmaal klaar zijn om te paren, kun je ze in dezelfde kooi zetten.
Kanaries moeten broedrijp worden gemaakt om met succes te kunnen paren en vruchtbare eieren te kunnen produceren. Ze zijn gevoelig voor licht. Het houden van kanaries in een kamer met een tijdschakelaar en verlichting met een volledig lichtspectrum is de gemakkelijkste manier om ze in broedconditie te brengen.
Mag een kanarie appel eten? Zeker, appel en andere soorten groente en fruit bevatten verse vitamines en mineralen en zijn dus een gezond tussendoortje. Geef geen avocado, dit is giftig voor alle vogels.
brood bevochtigd met wat melk kan zelfs goed helpen als de vogel last ven verstopping heeft. :D. Ik geef mijn vogels in de rui/rustperiode zo nu en dan wit brood geweekt in gekookte melk (wel laten afkoelen natuurlijk) met een lepel honing daarin opgelost.
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.