De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Een Kilonewton staat gelijk aan 1.000 Newton.
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
Moment word uitgedrukt in NewtonMeter. 10 Newton komt overeen met 1kg. Dus wanneer iets met 20 Nm (Newtonmeter) aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat je met 2kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid voor kracht. De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Maar ik heb al vele rekenongelukken zien gebeuren door wél te zeggen "100 g = 1 N" maar zonder dat de voorwaarden die daarbij hoorden in de gaten te houden. Volledigheidshalve: een newton (kracht) is nooit een hoeveelheid kg (massa).
De hoeveelheid van deze kracht wordt aangeduid in Nm (newtonmeter). Eén Nm is de kracht van 1 newton op een afstand van 1 meter tot het draaipunt. De berekening hiervoor is dus: Nm = Uitgeoefende kracht x afstand tot draaipunt. Dit is de basisregel voor koppel.
Een newtonmeter (N·m of Nm) is in het SI-stelsel de eenheid voor koppel (moment). Het is een samengestelde eenheid overeenkomend met de kracht van 1 newton uitgeoefend op een arm van 1 meter.
Een kilogramkracht kan als volgt worden omgerekend naar de SI-eenheid newton: 1 kgf = 1000 gf = 9,80665 N. Hierin is gf de gramkracht.
Bovendien wordt zijn naam nog dagelijks gebruikt door iedereen die bezig is met krachtberekening: één newton is een eenheid voor kracht die je kunt uitrekenen door de massa van een object te vermenigvuldigen met de versnelling van dat object (misschien zegt de formule f (kracht) = m (massa) x a (versnelling) je nog wel ...
1000 gram is hetzelfde als 1 kilogram.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
Ben je nieuwsgierig hoe je ton (t) naar kilonewton (kN) omrekent? De formule gaat als volgt, het aantal ton (ton) vermenigvuldigen met 9,81 en het antwoord daarvan is het aantal kilonewton (kN).
De formule is massa = dichtheid * volume.
Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Fiets je veel bergop, dan kan een krachtige motor (denk aan minimaal 40 Nm) je daar goed bij ondersteunen.
Een nanometer (symbool: nm) is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-stelsel en is gelijk aan een miljardste van een meter (0,000 000 001 m) of in wetenschappelijke notatie 1×10−9 m. Het prefix nano komt van het Oudgriekse νᾶνος, nanos, of het Latijnse nanus voor dwerg.
nog één ding vergeet te noemen en dat is dat één watt ook is één Nm/sec, oftewel één Newtonmeter per seconde. Dat is de echte definitie van 1 watt, waaruit dus weer noodgedwongen moet volgen dat één Joule één Newtonmeter is.
Reacties. omdat F in Newton is, is 1 Newton gelijk aan 1 kg*m/s2. Met dezelfde formule kan je uitrekenen hoeveel kracht een massa van 10 kg ondervindt, en om dit op te heffen moet je een kracht van dezelfde grootte in de tegengestelde richting uitoefenen.
De draaiende kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er precies gedaan kan worden binnen dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt daarnaast ook voor meer trekkracht wat weer handig is wanneer je sneller wilt optrekken of gemakkelijk een helling op wilt kunnen rijden.
Massa is eigenlijk een maat voor de hoeveelheid deeltjes in een voorwerp. Gewicht is een maat voor de kracht waarmee het ene voorwerp (bijvoorbeeld die lift) tegen het andere (jouw lichaam in die lift) drukt.
Gebruik de formule 'w=m x g' om gewicht om te rekenen naar massa. Gewicht is gedefinieerd als de zwaartekracht op een object. Wetenschappers zetten die zin om in een vergelijking door dit te noteren als w=m x g, of w=mg. Omdat gewicht een kracht is, noteren wetenschappers deze vergelijking ook wel als F=mg.
Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter. De eenheid wordt feitelijk alleen nog in de meteorologie gebruikt. 1 vierkante decameter (1 dam2) is gelijk aan 1 are.
Net als bij km (kilometer) of kg (kilogram) kun je kracht uitdrukken in kilonewton (kN).