Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Kipfilet koken duurt 8-12 minuten per kant op middelhoog vuur, of 25-30 minuten in de oven (180°C). Dit is korter bij gesneden kipfilet. Kippenpoten en -dijen: 30-45 minuten in de oven (180°C). Hele kip: 1-1,5 uur in de oven (180°C).
Hele Kipfilet:
Bak ze op een hoog vuur om en om in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Draai het vuur laag en bak de kipfilets aan beide kanten bruin in ongeveer 10-12 minuten gaar. Regelmatig keren. De kipfilets worden extra lekker als je een beetje verse tijm meebakt.
Controleer de binnenkant van de kip dus ook altijd even voordat je gaat eten. Is de binnenkant wit, dan is de kip gaar. Is 'ie (licht)roze of ziet het vlees er nog een beetje glazig uit? Zet de kip dan nog een paar minuten langer in de oven.
Ja, dat is volkomen normaal. Volledig gegaarde kip kan vaak wat roze zijn.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Het enige dat telt is de temperatuur, niet de kleur.
De USDA beveelt aan om al het gevogelte te garen tot een kerntemperatuur van 165 graden om de kans op voedselvergiftiging te verkleinen . Donker vlees kan echter sappiger zijn bij temperaturen tot 195 graden.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak als kippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
De algemene regel is om de kip 20 minuten per 500 gram te braden, plus een extra 20 minuten. Voor een kip van 2 kilogram komt dit neer op ongeveer 1 uur en 40 minuten. De kip is klaar als het sap dat eruit loopt helder is en de kerntemperatuur van het dikste deel van de dij 75°C bereikt.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Reken 40-50 minuten afhankelijk van het gewicht. Keer de kip regelmatig. Serveer de kip met de saus in een verwarmde schaal. Lekker als eenpansgerecht met een salade.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Eén manier om de gaarheid te controleren is uiteraard door naar de kleur van het vlees te kijken. Het kippenvlees verandert tijdens de bereiding van roze naar wit. Maar, sommige delen van de kip zijn net iets donkerder of meer roze dan gewoon de filet. Ondanks de donkerdere kleur kunnen deze stukken kip toch gaar zijn.
Door de kip te marineren in een zure vloeistof als karnemelk of bier, kan het vlees het vocht uit de marinade vervolgens goed opnemen. Hierdoor wordt het vlees malser en krijgt het extra veel smaak.
De kooktijd van kip hangt af van de grote en dikte van het vlees. Het koken van een kipfilet duurt ongeveer tien tot vijftien minuten, terwijl een hele kip wel een uur de tijd nodig heeft. Grotere stukken kip kun je – om de kooktijd te verkorten – in stukjes snijden.
De gebraden kip is lekker met zoete aardappelfrietjes, platbrood of couscous.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. De kip is gaar wanneer het dikste deel van de borst 75°C bereikt en het sap helder is.
Rauw vlees kan bacteriën bevatten die voedselvergiftiging veroorzaken en het eten van onvoldoende verhit varkensvlees of kip kan resulteren in voedselvergiftiging. Als u symptomen ervaart zoals maagpijn, diarree en koorts na het eten van onvoldoende verhit vlees, zoek dan onmiddellijk een diagnose bij een medische instelling .
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
De Food Safety and Inspection Service van de USDA biedt richtlijnen voor het koken van gevogelte. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn bedoeld om de vernietiging van schadelijke bacteriën zoals Salmonella te garanderen. De USDA raadt aan om kip te koken tot een interne temperatuur van 165°F.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt.