n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard!
n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken.
En het mag gezegd ; Het is een ongelofelijke ervaring , maar daar staat wel een prijs tegenover. Hoewel dat dat relatief is. Het menu van 7 gangen kost 85 euro en dat is zeer goedkoop voor wat je voorgeschoteld krijgt. Elk bordje is tot in de puntjes verzorgd, een kunstwerk met de signatuur van Sergio Herman.
In de jaarlijkse lijst van The World's 50 Best Restaurants staat The Jane in 2017 op de 74ste plaats. In 2021 stapte Sergio Herman uit de zaak en werd Nick Bril de enige eigenaar.
België heeft nu drie restaurants met drie Michelinsterren, Comme Chez Soi speelt een ster kwijt. Restaurant Boury, van chef Tim Boury, in Roeselare krijgt een derde Michelinster. Driesterrenrestaurants Zilte van Viki Geunes en Hof van Cleve van Peter Goossens behouden hun drie sterren.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Herman sloot zijn driesterrerestaurant Oud Sluis in 2013. In 2010 opende Herman het (inmiddels) met twee Michelinsterren bekroonde Pure C. Later volgden in diezelfde badplaats brasserie AIRrepublic (1 ster) en de meer laagdrempeligere bar Blueness en AIRcafé in Cadzand-Bad.
Dat is over het algemeen duurder dan lunchen, vaak omdat de menu's uit meer gerechten bestaan. Een aantal restaurants biedt 's avonds hetzelfde menu aan als 's middags, zoals 212 en Sinne. Dat maakt Sinne ook meteen het restaurant waar je 's avonds het goedkoopst dineert, namelijk voor €39.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Momenteel wordt er in het restaurant een lunchmenu geserveerd (60€) of een tasting menu met 7 gerechten (75€) of 8 gerechten (90€). De voorgerechten worden per twee geserveerd en bij elke etappe is er keuze tussen een drietal aangepaste wijnen of bieren (6€-12,5€).
Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Men kent hier twee menu's, Menu Nature € 89 (4 entrees, hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 54. Pure C Menu € 109 (5 entrees, vis hoofdgerecht, vlees hoofdgerecht en 1 dessert); Aangepast wijnarrangement: € 72. Op zaterdagavond serveert men enkel het Pure C Menu.
Er is keuze uit 6 Amuses met een startprijs van 13 euro (Noordzeekrab, crème parmigiano hazelnoot en ziltige kruiden) tot 98 euro (Plateau Le Pristine) voor wie een prijzige start wenst te nemen, maar allemaal gerechten met vis of schaal-en schelpdieren.
De hoofdgerechten beginnen bij 29,50 euro (pladijs of piepkuiken) en lopen op naar 49,50 euro (Holstein BBQ). Desserts zijn er vanaf 9,50 euro (dame blanche). Het duurste toetje is het kaasbord (19 euro). Reserveer ruim van tevoren.
In september 2021 volgde de ultieme bekroning met een derde ster. Eten in het restaurant is dan ook niet goedkoop. Het huidige menu kost 2.800 Deense kroon (ruim 376 euro). Voor de bijhorende wijnen moet je 1.800 Deense kroon (ruim 242 euro) ophoesten.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Drie Michelinsterren zijn het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van het vakmanschap. Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.