Naar schatting leven er zo'n 100.000 tot 150.000 mensen 'zonder papieren' in België. Zonder verblijfsvergunning bestaan deze mannen, vrouwen en kinderen wettelijk niet. Ze hebben nauwelijks basisrechten en zijn dus bijzonder kwetsbaar. Omdat ze niet legaal mogen werken, lopen ze het risico te worden uitgebuit.
150.000 illegalen in België. Ze zijn er, er komen er nog bij, we kunnen hen niet buiten Fort Europa houden.
Zonder wettig verblijf zijn, betekent echter niet dat men helemaal geen rechten heeft. De Grondwet en bepaalde internationale verdragen garanderen ook rechten aan mensen zonder wettig verblijf, zoals bv. het recht op gezondheidszorg, onderwijs voor minderjarige, het recht om te huwen, enz.
➋ onwettIg verblIjf Is strafbaar — Onwettig verblijf in België is strafbaar. In principe kan iemand zonder wettig verblijf veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van drie maanden. Dat gebeurt zelden. De Belgische autoriteiten geven eerder een bevel om het land te verlaten, een uitwijzingsbevel.
' 'Het gaat om 150.000 mensen die in België in het verborgene leven, zonder rechten', zegt Stefan Nieuwinckel van Pax Christi Vlaanderen. 'Allemaal samen vormen die de zesde grootste stad van dit land.
Leven in illegaliteit
Als je op straat leeft, kun je terecht bij de nachtopvang van bijvoorbeeld het Leger des Heils, maar soms is de opvang vol. Je loopt steeds het risico aangehouden te worden door de politie, gearresteerd te worden en in de gevangenis terecht te komen. Dan kun je alsnog het land worden uitgezet.
Er zijn uitzonderingen: illegale vreemdelingen hebben wel recht op 'medisch noodzakelijke' zorg en rechtsbijstand, en illegaal verblijvende kinderen (onder de 18 jaar) zijn leerplichtig en hebben recht op onderwijs. Medici en ziekenhuizen zijn verplicht elke patiënt met acute en ernstige klachten hulp te verlenen.
Schrijf u uit bij de gemeente waar u woont
Bij uw vertrek uit Nederland moet u zich uitschrijven bij de gemeente waar u woont. Vraag de gemeente om een bewijs van uitschrijving. Dat bewijs heeft u nodig als u in zich in België gaat inschrijven.
Clandestien werken is als niet Belg werken in België zonder de toelating om in België te werken. Als je geen Belg bent en ook geen burger van een lidstaat van de Europese Unie dan moet je door de overheid toelating krijgen om te werken. Sommige buitenlanders hebben zo'n toelating niet nodig.
"Mensen zonder papier die werken hebben arbeidsrechten, zelfs als staat het niet op papier." Dit wil zeggen dat de werkgever in orde moet zijn met de wetgeving en dat alle rechten gelden, de arbeidsongevallenverzekering en het minimumloon moeten gegarandeerd worden.
Er bestaan verschillende vormen van niet-officiële tewerkstelling: clandestiene of illegale tewerkstelling en zwartwerk. Als werknemer zijn er een aantal minimumgaranties die altijd van toepassing zijn. Ook al heb je geen wettig verblijf of arbeidskaart, als je die nodig hebt.
Illegale mensen melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Illegale mensen zijn kwetsbaar en kunnen slachtoffer worden van een misdrijf en niet durven aangifte te doen bij de politie met de vrees om uitgezet te worden omdat ze geen geldige verblijfsdocumenten hebben.
De bedragen van een leefloon en een equivalent leefloon zijn gelijk: Alleenstaande: 1.093,80 euro per maand. Samenwonende: 729,20 euro per maand. Samenwonende met gezinslast: 1.478,22 euro per maand.
Op de vierde plaats staat Eritrea (1.558 verzoekers) gevolgd door Somalië (1.116 verzoekers).
Sinds 2013 heeft België een structureel hervestigingsprogramma en engageert ons land zich ertoe om elk jaar een aantal kwetsbare vluchtelingen op te vangen. Sindsdien zijn er 4.456 vluchtelingen hervestigd in België, waaronder 3.998 Syrische vluchtelingen en 315 Congolese vluchtelingen.
Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Na een negatieve beslissing in de asielprocedure eindigt de opvang door Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Na de beslissing door de rechtbank is de asielzoekende verplicht om Nederland te verlaten.
Leefgeld. Wanneer de asielprocedure van start gaat, ontvangen asielzoekers ook leefgeld. Dat is voor alle bewoners even hoog: € 12,95 per week. Uitgeprocedeerde volwassenen die in een gezinslocatie of een vrijheidsbeperkende locatie verblijven, ontvangen geen leefgeld.
Medische zorg illegalen
Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.