De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.
Kan ik toch zwanger zijn hoewel ik tijdens de stopweek een bloeding heb? Ja, uitzonderlijk kan dit. Als je de pil fout gebruikt hebt, kan je zwanger worden. Je kan dan toch een bloeding krijgen tijdens je stopweek.
Symptomen van een zwangerschap
Zwanger tijdens de pil slikken? De symptomen van een zwangerschap zijn bij het gebruiken van de pil niet anders. Wel belangrijk om in je achterhoofd te houden: ondanks een zwangerschap kun je toch bloedverlies hebben tijdens de stopweek van de pil.
De combinatiepil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de combinatiepil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je de pil vergeet en niet op tijd slikt, heb je kans dat je toch zwanger wordt.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Begint u de pil te slikken op de eerste dag van de menstruatie, dan bent u meteen tegen zwangerschap beschermd. Als u op een andere dag begint, werkt de pil nog niet meteen. Dit duurt dan 7 dagen. In deze 7 dagen moet u dan een extra voorbehoedmiddel gebruiken, zoals een condoom.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Je kunt een zwangerschapstest doen zodra je seks hebt gehad.
Het duurt ongeveer zes tot zeven dagen na bevruchting van de eicel (na het hebben van seks) voordat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG begint te produceren.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Door het gebruik van de pil wordt de eisprong geremd en kun je niet zwanger raken, maar tijdens de stopweek heb je wel bloedverlies. Dit bloedverlies kan blijven optreden als je de pil blijft slikken terwijl je zwanger bent. In dit geval kun je het beste maandverband of een inlegkruisje gebruiken.
Kan ik net voor mijn menstruatie zwanger raken? Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven. Dit betekent dat het einde van je vruchtbare periode kort na je ovulatie valt.
Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tepelhof groter en donkerder wordt. De bultjes die je wellicht zult zien zijn de klieren van Montgomery, wat een heel normaal verschijnsel is.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa's.
De pil. Veel vrouwen denken dat zij 100% safe zijn om niet zwanger te worden als ze de pil slikken. Dit is natuurlijk geen gekke gedachte, want hier is de pil tenslotte voor bedoeld. Maar toch heb je ieder jaar 0,5% kans om zwanger te raken, ondanks dat je de pil slikt.
Als je 2 of meerdere dagen te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt. Neem zo snel mogelijk de noodpil in als je de voorbije 5 dagen seks hebt gehad.
Zo gebruik je de pil
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.
Meer dan 12 uur geleden: de pil kan dan helaas minder goed werken. Dit hangt ook af in welke week je van de strip zit: Week 1 (1epil van de strip): bij ≥ 24 uur te laat starten: de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk innemen en een condoom gebruiken, totdat de pil 7 dagen aaneengesloten is ingenomen.
Het innemen van de pil heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Als je de pil neemt en denkt dat je zwanger bent, is het moeilijk om te bepalen wanneer je overtijd bent. Als je denkt meer dan drie weken zwanger te zijn, kan je een test doen.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.