Meer dan een derde van Nederland beschikt graag over vaste telefonie. Met één procent meer is het deel dat de vaste lijn als onbelangrijk ziet (38%) net iets groter. Het overige deel staat er neutraal in. Vooral niet-werkenden beschikken graag over vaste telefonie: 44%, tegenover 32% van de werkenden.
81% heeft nog een vaste telefoon
Hoeveel mensen hebben nu nog een vaste aansluiting? Volgens een onderzoek van Telecompaper heeft 81% van de Nederlanders nog een vaste lijn.
Het aantal vaste telefonielijnen daalde in drie maanden tijd met 104.000 en daalde met 6,6 procent op jaarbasis tot 5,25 miljoen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Een bijna even groot deel, 37%, wil juist wel over vaste telefonie beschikken. De rest staat hierin neutraal. Toch heeft maar liefst 69% van de Nederlands een telecompakket met daarin vaste telefonie. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
Een huistelefoon is handig voor als je graag een back-up wilt van je mobiele toestel. Daarnaast is een vaste telefoonlijn ook erg geschikt voor ondernemers. Omdat ze dan werk en privé gescheiden kunnen houden. Het is alleen wel zo dat je voor een huistelefoon abonnement meer betaalt, dan voor een mobiel abonnement.
In sommige gevallen betaal je zelfs het dubbele voor het bellen via de vaste lijn. Zo kost een lokaal gesprek van 5 minuten 55 cent en naar een mobiel in sommige gevallen 90 cent, terwijl mobiele bellers de helft goedkoper uit kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoekje van Bellen.com.
Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding. U hoeft echter niet altijd zelf een telefoonabonnement af te nemen als u ADSL wilt. Dat hangt af van de ADSL-aanbieder.
Van de grofweg 17 miljoen inwoners in Nederland zijn er 16.38 internetgebruikers. 11 miljoen Nederlanders gebruiken social media waarvan 9,8 miljoen mensen dit ook via hun mobiel gebruiken. 97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone.
In 2017 had bijna de helft van de wereldbevolking de beschikking over een smartphone. Jaarlijks worden bijna 1,5 miljard exemplaren verkocht met een totale waarde van US$ 450 miljard.
Dit in tegenstelling tot India waar 75% van de volwassenen nog geen smartphone bezit hoewel 40% wel een mobiele telefoon heeft. In Israël, Nederland en Zweden heeft ruim 85% van de volwassenen een smartphone en heeft slechts 2% helemaal geen mobiele telefoon.
Gebruik smartphone toegenomen
In vergelijking met andere landen is de schermtijd van Nederlanders helemaal niet zo hoog. Waar het wereldwijde gemiddelde bijna 7 uur bedraagt, zitten Nederlanders dagelijks 5,5 uur voor een scherm.
99 procent kan daarvoor een smartphone gebruiken, 96 procent (ook) een laptop of netbook en ruim 63 procent een pc. Iets meer dan 58 procent gebruikt een spelcomputer met internet, maar dat zijn veel meer jongens (bijna 72 procent) dan meisjes (ruim 44 procent).
In sommige gevallen is een telefoonnummer zelfs wettelijk verplicht, bijvoorbeeld als je een webshop hebt. Een vast telefoonnummer straalt professionaliteit uit naar je klanten en kan daarom interessant zijn. Een vast telefonie-abonnement is daarvoor niet langer noodzakelijk.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
84% van alle mensen boven de 55 jaar hebben een smartphone. Toch vragen ouderen relatief vaak om hulp bij het gebruik van hun mobiele telefoon, laptops, computers en tablets.
meer dan 50 procent van de wereldbevolking nog nooit heeft getelefoneerd ? Meer dan 50% van alle mensen op de wereld hebben nog nooit met iemand gebeld. Dat zijn ongeveer 3.5 miljard mensen!
Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel. Dat meldt Telecompaper op basis van een onderzoek onder ruim 17.000 Nederlanders van 16 tot 80 jaar oud.
84 procent van de 65-75-jarigen maakt gebruik van internet thuis. Van de 65-75-jarigen heeft 65 procent een smartphone en 60 procent een tablet.
Het percentage iPhones onder actieve Amerikaanse smartphones groeide dus gestaag, van zo'n 35 procent in 2019 richting de 40 procent in 2020, richting de 45 procent eind 2021 en nu dus boven de 50 procent.
Dit blijkt uit onderzoek van marktanalist Counterpoint Research. De Apple iPhone 13 was vorig jaar wereldwijd alleen al goed voor 28 procent van alle verkochte smartphones en 5 procent van het totale aantal verkochte smartphones in 2022.
Deze Chinese merken zijn de nummers drie, vier en vijf van de wereldwijde smartphonemarkt. Marktleider in 2022 was Samsung (22 procent), gevolgd door Apple (19 procent).
Volop Bellen
Voor maar € 14,95 extra per maand bel je onbeperkt naar alle Nederlandse vaste en mobiele nummers.
Vanaf 1 oktober 2021 is het niet meer mogelijk om via de analoge telefoonlijn in te bellen.