Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund.
Wat is het gemiddelde aantal fietsen per Nederlander? Er zijn in Nederland ongeveer 23 miljoen fietsen en 17 miljoen inwoners. Omgerekend is dat dus 1.4 fietsen per inwoner.
23 miljoen fietsen (update 2022!)
In 2019 was de fiets met ruim 28 procent van alle verplaatsingen, na de auto (als bestuurder en passagier) de meest gebruikte vervoerwijze. Gemiddeld per persoon verplaatste een inwoner van Nederland van 6 jaar of ouder zich dat jaar 267 keer met de fiets.
Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon.
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Overigens blijkt dat het aantal fietsers over het algemeen iets hoger ligt bij jonge mensen tussen 18 en 22 jaar (22,1%) dan bij oudere werknemers. Het fietsgebruik van werknemers tussen 23 en 57 jaar situeert zich rond 14% en uit de groep 58 tot 62-jarigen fietst gemiddeld 11,1% geregeld naar het werk.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
De gemiddelde aankoopprijs van een fiets in 2021 was 1.627 euro (2020 1.499 euro). De omzet uit fietsverkopen was 1,5 miljard; het op een na hoogste niveau ooit en een verdubbeling ten opzichte van 2011.
Volgens de laatste schatting van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus ruim 1,3 fiets, en dat is uniek in de wereld. 1,8 miljoen van deze fietsen zijn elektrisch ondersteund.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Als je fiets gestolen wordt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Zo rijd je snel weer rond op een nieuwe fiets.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
Ruim 40 miljoen Amerikanen hebben vorig jaar minstens zes keer met de fiets gereden en dat aantal zal nog significant blijven stijgen.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar. Terwijl Zeeuwen en Flevolanders de minst fanatieke fietsers van ons land zijn.
En net als lopen, kun je fietsen niet zomaar verleren. Of je nu een aantal maanden niet meer op een fiets hebt gezeten of een aantal jaren niet, je kunt altijd zo weer op je stalen ros springen.
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers.
Ondanks het feit dat Italië een echt wielerland is, is er voor andere fietsers ook meer dan genoeg om te doen. In de Alpen en Apennijnen kun je bijvoorbeeld prachtig mountainbiken of bikepacken. Daarnaast is er in Italië ook voor minder ambitieuze fietsers veel te ondernemen.
Veel fietsverhuurbedrijven, of anders toeristische winkeltjes hebben fietskaarten waar genoeg ideeën voor leuke trips op staan. Het eiland Kos is een vrij vlak eiland, misschien dat het daarom wel bekend staat als een goed eiland om te fietsen. Vooral het noordelijke deel van het eiland is vrij vlak.