Ongeveer 2 tot 5% van de bevolking heeft er last van. Vrouwen hebben het twee keer zo vaak als mannen. Het fenomeen neemt toe met de leeftijd, maar kan op alle leeftijden starten, zelfs al in de kindertijd.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen.
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren.
RLS is een neurologische aandoening die in veel gevallen niet meer overgaat en mogelijk verergert met het stijgen der jaren. De symptomen zijn te bestrijden, de aandoening zelf (nog) niet.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Lichaamsbeweging. Regelmatig en voldoende bewegen zorgt voor een betere doorbloeding en ook dat kan de klachten verminderen. Intensief sporten kort voor het slapen wordt afgeraden omdat het de rusteloosheid in de benen vergroot. Laat sowieso 1 uur tussen bewegen en slapengaan.
Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op RLS. Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
Internationale criteria voor het stellen van de diagnose RLS (afkomstig uit de studie van de International RLS Study Group): Onweerstaanbare drang om te bewegen. Buitengewoon irritant kruipend, trekkend, jeukend gevoel meestal in de benen of armen en/of voeten, maar in principe kan dit in alle spieren optreden.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Naast je blaas stuurt je ruggenmerg ook het gevoel in en de motoriek van je benen aan. Beide controlecentra zitten zo dicht bij elkaar, dat ze elkaar beïnvloeden. Als je je benen wiebelt, onderdruk je de activiteit van de zenuwcellen in het blaascontrolecentrum. En daarmee kun je de drang om te plassen verminderen.
Stuiptrekkingen tijdens de slaap
Niet alleen degene die slaapt, maar ook de partner die ernaast ligt kan hier last van hebben. Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het niet gevaarlijk. Daarbij is PLMD prima te behandelen met de juiste medicatie, die een arts kan voorschrijven.
Het antidepressivum bupro- pion (Wellbutrin) lijkt de periodieke beenbeweging- en juist te verminderen. Van deze stof is bekend dat hij de opname van dopamine remt.
Oorzaken van vermoeide en zware benen
Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terug stroomt haar het hart. Sommige mensen hebben hier af en toe last van, bijvoorbeeld na een dag lang staan en bij anderen is het een alledaags probleem.
Voel je je onrustig, heb je moeite je te ontspannen en krijg je je benen maar niet stil? Leg dan eens een ouderwets stuk zeep onder je lakens voor je naar bed gaat. Klinkt veel te simpel om effectief te kunnen zijn, en is bovendien totaal niet wetenschappelijk onderbouwd.
Bij mensen die lijden aan de slaapstoornis 'periodic limb movement disorder (PLMD)' maken de benen tijdens de slaap opeens heftige, schokkende bewegingen. Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. Dit gebeurt meerdere keren per nacht.
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. U schiet daarom steeds wakker. Daardoor bent u vaak moe en kan het zelfs voorkomen dat u overdag in slaap valt.
Volgens de Gezondheidsraad is 300-350 gram voor mannen en 250-300 gram voor vrouwen de minimale hoeveelheid magnesium die mensen dagelijks nodig hebben. De bovengrens ligt op 400 gram. Voor vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap andere hoeveelheden gelden.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.