Er is nu een woningtekort van zo'n 300.000, zegt onderzoeksbureau ABF Research, dat dat tekort al jarenlang bijhoudt in opdracht van de overheid. Dat is het aantal huishoudens dat noodgedwongen geen eigen woning heeft. Ze wonen bijvoorbeeld samen met een ander huishouden.
"Er zijn minstens 40.000 daklozen in Nederland", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. "Een deel daarvan kiest daar zelf voor, maar er zitten ook economisch daklozen tussen. Daarnaast wonen ongeveer 60.000 mensen in woningsubstituten, zoals vakantiewoningen en caravans."
In Nederland is een tekort aan 390.000 woningen. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen. Gemiddeld zijn er 105 zoekenden per 100 woningen. Volgens Atlas Research is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van BZK zou blijken.
Momenteel komt het tekort uit op zo'n 279.000 woningen (3,5% van de totale huizenvoorraad), maar over drie jaar zal het gaan om ongeveer 316.000 woningen (3,9% van de totale huizenvoorraad).
Nederland kwam door de volgende oorzaken aan het woningtekort: Bankencrisis – Door de bankencrisis van 2008 is er een tekort van bouwpersoneel ontstaan en zijn bouwbedrijven massaal failliet gegaan. Overheid – Voorheen maakte de overheid de beslissingen over huisvesting.
Als het om woondruk gaat, scoren Utrecht en Amersfoort hoog. In beide steden zijn gemiddeld zo'n 140 kandidaten voor 100 woningen. Daarmee staan beide steden als het gaat om woningnood in de top 10 van Nederland. Onder de 50 grootste gemeenten is de woondruk het laagst in Lelystad, Nissewaard en Emmen.
Maar slechts een kwart van deze huizenbezitters heeft een hypotheek. In Nederland ligt dat heel anders: 69,4 procent van de Nederlanders heeft een eigen huis en 60,7 procent van de Nederlanders heeft een hypotheek. Dat wil zeggen dat nog geen negen procent van de Nederlanders een koophuis zonder hypotheek heeft.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Dit zijn de cijfers voor heel Nederland:
23 procent in een vrijstaand huis. 19,6 procent in een 2-onder-1-kapwoning. 15 procent woont in een appartement.
Nederland is een klein land en het aantal inwoners begint groter te worden dan het aantal beschikbare en betaalbare woningen. Er is een algemeen woningtekort van meer dan 279.000 woningen in Nederland. Sommige wachtlijsten voor sociale huisvesting kunnen in bepaalde steden wel 15 jaar (!) duren.
In 2017 hadden 285.000 huishoudens een woning nodig. Het aantal beschikbare woningen was 43.000. Het woningtekort bedroeg daarom 242.000. Inmiddels is het opgelopen naar 331.000.
Met een woningtekort van bijna 279.000 woningen (3,5% van de voorraad) is de druk op de Nederlandse woningmarkt ongekend hoog. Ondanks de huidige inspanningen van overheid en marktpartijen zal het tekort naar verwachting tot 2024 nog verder oplopen tot 316.000 woningen.
'Bouwen, bouwen, bouwen is niet de oplossing' Record na record werd in 2021 verbroken op de huizenmarkt, ook al zaten we middenin de coronacrisis. Voor veel mensen is een eigen woning onbetaalbaar geworden. Hoe kan het goed komen in 2022?
Er vanuit gaande dat mensen tegen de 80 worden en rond de 20 op zichzelf gaan, kom je op ergens tussen de 15 en 20 jaar. Het kan ook aan het type huis liggen ; in sommige huizen woont niemand meer dan een paar jaar, in andere heb je echte ' plakkers' die het er makkelijk 40 jaar volhouden.
Jongeren vaker bij ouders door gebrek geschikte woningen
Het woningtekort wordt breed erkend. ABF Research schat het woningtekort in 2021 op 3,5% van de bestaande woningvoorraad in Nederland en 2,3% in Overijssel*. Het woningtekort raakt niet iedereen even hard.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Sinds 1995 is het aantal Chinese inwoners in Nederland sterk toegenomen: in 1995 telde ons land 7,7 duizend inwoners met de Chinese nationaliteit, terwijl dit er in 2019 al 36,5 duizend waren.
Als je geen hypotheek afsluit, hoef je geen eenmalige bijkomende kosten af te rekenen. Hypotheekadvies is namelijk overbodig en je hoeft je woning ook niet te laten taxeren. Scheelt een hoop geld, tot wel 6% van de koopsom! Alleen aan de kosten voor de notaris en de overdrachtsbelasting ontkom je niet.
Een derde van de woningeigenaren van 60 jaar en ouder heeft geen hypotheek meer op de woning. De overige zestigplussers hebben veel vaker dan jongere huiseigenaren een aflossingsvrije hypotheek.
Wat voor veel mensen een reden is om eigen geld in een woning te steken, is de belasting die je anders over je vermogen moet betalen. Vanaf een bedrag van € 50.000 aan spaargeld (in 2021) krijg je met een hoger belastingtarief voor je vermogen te maken.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
Om de woningnood op te lossen, zijn er 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Er moet meer huisvesting bijkomen voor studenten, betaalbare woningen voor starters, meer sociale woningbouw en meer huizen voor de middeninkomens.
In de beleidsdiscussie over de woningschaarste speelt het door ABF becijferde statistisch woningtekort een belangrijke rol – in 2021 geraamd op circa 279.000 woningen (ABF, 2021). Het Rijk gebruikt het statistisch woningtekort als indicator voor de spanning op de woningmarkt (Ministerie van BZK, 2021).