Ongeveer 5-10% van de mensen heeft een of meerdere moedervlekken in hun netvlies. Het overgrote deel van deze moedervlekken is onschuldig. Maar ze kunnen ook groeien en uitgroeien tot een kwaadaardige melanoom. Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog.
Oogmelanoom en moedervlek in het oog
Soms is er sprake van een moedervlek in het oog. Dit is meestal een kleine, bruine verkleuring van het netvlies die goedaardig is en waarvoor geen behandeling nodig is. Een oogmelanoom (ook wel uveamelanoom of oculair melanoom genoemd) is een kwaadaardige gezwel in het oog.
Een bruine vlek in het oog wordt meestal geassocieerd met oorzaken goedaardig ze vormen geen enkel gezondheidsrisico. In de meeste gevallen is de bruine vlek op het oog een gevolg van de Edad of een onregelmatige toename van de concentratie van ijzer van het organisme.
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel. Vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld zo'n 25. De officiële medische term voor deze goedaardige moedervlek is naevus (naevocellularis).
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.
Voor de puberteit komt het melanoom uiterst zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Het aantal patiënten met een melanoom is de laatste vijftien jaar sterk toegenomen, mogelijk vanwege een toegenomen blootstelling aan ultraviolette straling.
Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal en goedaardige verschijnsel. De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen).
De meeste moedervlekken ontstaan tussen uw 3e en 20ste jaar. Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op.
- Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Draadjes zien met andere klachten
Soms heeft u naast de draadjes, stipjes of spinnetjes ook andere klachten. Zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een grotere vlek die niet met uw oog meebeweegt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Een oogmelanoom groeit meestal langzaam. Je krijgt vaak pas klachten na maanden tot jaren. De klachten van een oogmelanoom zijn aspecifiek, dat wil zeggen dat ze ook voorkomen bij andere oogaandoeningen. Een eerste symptoom kan zijn: slechter zien.
als een moedervlek verandert; groeit, of verandert van kleur of van vorm; als een moedervlek jeukt; als een moedervlek bloedt; als er een zweertje of korstje op de moedervlek zit.
Normale moedervlekken zijn vaak rond of ovaal en hebben 1 of 2 kleuren, bijv. donkerbruin en lichtbruin. Ook is de kleurverdeling van een normale moedervlek symmetrisch en egaal te noemen.
Het lichaam laat de pigmentcellen in de huid verdwijnen. In de loop van jaren kan hierdoor de gehele moedervlek langzaam vervagen. Het is volkomen onschuldig. Slechts zelden is dit een aanwijzing voor het ontstaan van de huidziekte vitiligo.
Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. De meeste pigmentcellen – die onze huid beschermen tegen uv-straling – zijn gelijkmatig over de huid verspreid, maar door een onschuldige stoornis hopen ze zich op met een vlekje als resultaat.
Moedervlekken in het oog (choroidale naevus)
Vaak geeft het een bruinige verkleuring van het netvlies. Choroidale naevi (CN) zijn goedaardige melanocytische tumoren (pigment gezwellen) van de binnenbekleding van het oog (oogfundus). Ze komen vaak voor, ongeveer bij 5-10% van de blanke bevolking.
U kunt niet zelf een moedervlek weghalen. Een moedervlek zit diep in de huid en moet met de juiste medische kennis en zorg worden weggehaald. Het zelf weghalen van een moedervlek kan niet alleen littekens geven, maar kan ook gevaarlijk zijn wanneer deze niet goed wordt verwijderd.
Dat is niet meteen reden tot zorgen. Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden.
Het sterftecijfer van melanoom steeg over de jaren naar ongeveer 4,6 per 100.000, maar is vanaf 2010 min of meer stabiel. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 patiënten door melanoom. De sterfte aan de overige huidkanker (niet-melanoom) is relatief laag, het gaat in totaal om ruim 100 sterfgevallen per jaar.
Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren. Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt.
Bij de vroegdiagnostiek van melanomen inspecteert de huisarts de huidafwijking op kenmerken die op maligniteit kunnen wijzen. Hierbij komen veel kenmerken uit de klinische diagnostiek van AN aan bod, die men echter anders moet wegen: Asymmetrie: grilligheid van vorm pleit voor een melanoom.