Meer mensen bellen 113 zelfmoordpreventie maar aantal zelfdodingen blijft gelijk. 30 januari 2020 – Het aantal mensen dat contact zoekt met 113 Zelfmoordpreventie is in de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. In 2019 zochten 93.000 mensen contact met de hulplijn, zowel telefonisch als per chat.
Inleiding. Sinds 2018 besloten jaarlijks tussen de 1800 en 1900 mensen een einde te maken aan hun leven. Dat komt neer op ongeveer 5 zelfdodingen per dag.
Het nummer 0800-0113 wordt door de hulpvragers het meest gebruikt, maar ook het nummer 113 wordt vaak gebeld. Van alle gesprekken sinds de livegang verliep 49% via 0800-0113, 38% via 113 en 13% via de oudere 0900-nummers.
Bel meteen 112. Geen levensgevaar, maar wel hulp nodig? Bel 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of start een chatgesprek. Denk je aan zelfmoord?
In absolute aantallen zijn er meer dan 1.800 zelfmoorden per jaar in Nederland. 8,3% van de volwassenen heeft ooit aan zelfmoord gedacht. 2,2% van de volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. Het aantal zelfmoordpogingen per jaar is niet exact bekend, maar wordt geschat op 94.000.
Veel zelfdodingen in januari
De meeste zelfdodingen vallen dus niet in de sombere herfstmaanden, maar juist in januari en de aangenaam zachte lentemaanden. In januari is een duidelijk patroon zichtbaar. De eerste week van die maand telt de meeste zelfdodingen: gemiddeld vijf per dag.
Meer dan de helft van de zelfdodingen vindt plaats op middelbare leeftijd (40 tot 70 jaar). In 2020 overleden 989 mensen tussen de 40 en 70 jaar door zelfdoding. In vergelijking met 2019 waren er in 2020 meer zelfdodingen onder ouderen van 70+.
Een zelfdoding kost de maatschappij 2,8 miljoen euro, 113 wil meer aandacht voor preventie. 2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen.
Anonimiteit. Bellen met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie is altijd anoniem. Dit betekent dat de hulplijn geen contactgegevens kan zien of locatie kan herkennen.
Hulp chat 24/24 uur geopend
Naast hulp via chat en telefoon biedt 113 Zelfmoordpreventie de mogelijkheid om online in therapie te gaan. De behandelaren van 113 kunnen dan met je meedenken over je zelfmoordgedachten en samen met jou kijken naar oplossingen.
Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.
Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.
De noodlijn voor mensen met suïcidegedachten is namelijk alleen bereikbaar via 0900-0113. De stiefvader van het jonge slachtoffer spreekt van een ongekend familiedrama.
Als het om zelfmoord gaat, gaat veel aandacht uit naar jongeren, maar ouderen en met name oudere mannen lopen veel meer risico. Ze zoeken minder vaak hulp en slagen vaker als ze een zelfmoordpoging doen door de methodes die ze kiezen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2017 overleden 1304 mannen aan zelfmoord, tegenover 613 vrouwen, zo meldt 113 Zelfmoordpreventie. Dit zijn dus in totaal 1917 sterfgevallen door zelfmoord, of vijf mensen per dag. Opvallend is dat vrouwen vaker zelfmoordpogingen ondernemen, maar dat mannen een hogere kans van slaging hebben.
Na zelfdoding wordt de bemoeienis van politie en justitie meestal vrij snel afgerond. Als de overledene een brief of andere aanwijzingen heeft achtergelaten krijgt u die over het algemeen weer snel terug van de politie.
Besef dan dat zelfmoord een onomkeerbare keuze is – er is dan echt geen weg meer terug. Door te praten over je zelfmoordgedachten haal je de druk van de ketel en creëer je ruimte voor oplossingen. Neem iemand in je omgeving in vertrouwen of maak een afspraak bij de huisarts. Je hoeft het niet alleen te doen.
Je kunt onze advieslijn bellen om een telefonisch spreekuur aan te gaan met een behandelaar. We zijn bereikbaar op werkdagen (geen feestdagen) tussen 10:00 – 16:00 uur via 020-311 3888. Bij dringende vragen kun je ook bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113.
Soms willen mensen door een psychiatrische ziekte een einde aan hun leven maken. Als iemand dit doet, heet dit suïcide of zelfdoding. Probeert iemand suïcide te plegen zonder dat die persoon overlijdt, dan noemen we dit een poging tot zelfdoding of suïcidepoging.
Als iemand aan zelfmoord denkt, is er sprake van wanhoop, pijn en (grote) problemen. Daarnaast is er vaak nog iets aan de hand. Zelfmoordgedachten kunnen zichzelf namelijk versterken en vermenigvuldigen. Mensen met suïcidale gedachten piekeren veel en hebben vaak moeite om andere oplossingen te zien.
Bij parasuïcidaal gedrag onderneemt de jongere een poging tot het beëindigen van het leven, door middel van het innemen van middelen of het ondernemen van een levensbe- dreigende actie. Bij zelfbeschadiging brengt de jongere schade toe aan het lijf zonder de intentie dood te gaan.
"Zelfmoord is erfelijk"
Aangeleerd gedrag is echter niet hetzelfde als erfelijk bepaald gedrag. Er bestaat geen specifiek zelfmoord-gen. Het is wel zo dat enkele belangrijke risicofactoren (bv.: biologische risicofactoren, depressie, alcoholmisbruik) voor een stuk erfelijk bepaald kunnen zijn.
Onder jongvolwassenen komt zelfdoding aanzienlijk vaker voor en is er ten opzichte van 2020 sprake van een stijging. In 2020 ging het om 199 20- tot 29-jarigen die een einde aan hun leven maakten. In 2021 is dit aantal gestegen naar 237.