De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Een Zweedse studie suggereert dat melk weliswaar goed is, maar meer is niet beter. Deze studie vond dat te veel melk – drie of meer glazen per dag – niet alleen geassocieerd werd met sterfte, maar ook met een verhoogd risico op fracturen en heupfracturen.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Voor de meeste personen is het consumeren van 1-3 kopjes melk per dag, afhankelijk van leeftijd en dieetbehoeften, in lijn met dieetrichtlijnen en biedt het nuttige voedingsstoffen zonder significant risico op overconsumptie. Het is belangrijk om rekening te houden met individuele dieetbehoeften en gezondheidsomstandigheden bij het bepalen van de melkconsumptie.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Af en toe een glas melk bij de avondmaaltijd kan geen kwaad als je gevarieerd, gezond en puur eet. Maar bij een ijzer deficiëntie kun je melk beter mijden tijdens het avondmaal. Gewoon een glas water bij het eten is natuurlijk altijd goed!
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Een portie van 250 tot 500 ml melk komt ongeveer overeen met 2 tot 3 glazen melk per dag.
Zuivel in de Schijf van Vijf
Aan volwassenen worden 2 à 3 porties melk en melkproducten (300-450 ml) en 2 plakken kaas (40 g) per dag geadviseerd. Aan tieners en 50-plussers worden 3 à 4 porties (450-600 ml) melk en melkproducten geadviseerd en 2 plakken kaas (vanaf 14 jaar).
"Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Te veel melk: hoe merk je dat
Meestal merk je dat je te veel melk hebt omdat je bijvoorbeeld steeds volle gespannen borsten (stuwing) hebt en als je borsten na de voeding nog steeds vol aanvoelen of voortdurend lekken. Vaak verstopte melkkanaaltjes of terugkerende borstontstekingen kunnen ook wijzen op overproductie.
Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Dit lukt veel mensen niet. Of met veel moeite.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat melk drinken gezond is. Dat melk drinken gezond is, komt onder andere omdat zuivelproducten het risico op darmkanker verkleint. Daarnaast is melk drinken gezond omdat het boordevol calcium en vitamines B2 en B12 zit.
Een zogende vrouw produceert gemiddeld ongeveer 750-1000 ml melk per dag. De eerste dagen komt er nog weinig melk. Het lichaam bouwt de productie geleidelijk op in de eerste weken na de bevalling. De melkproductie is afhankelijk van de 'vraag'.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.