De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Voor de meeste personen is het consumeren van 1-3 kopjes melk per dag, afhankelijk van leeftijd en dieetbehoeften, in lijn met dieetrichtlijnen en biedt het nuttige voedingsstoffen zonder significant risico op overconsumptie. Het is belangrijk om rekening te houden met individuele dieetbehoeften en gezondheidsomstandigheden bij het bepalen van de melkconsumptie.
Niet water of sportdrank, maar melk is de meest effectieve drank om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Ronald J Maughan et al.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Voor senioren zoals Doris is het drinken van minimaal drie porties melk of het eten van zuivelproducten een goede manier om vitamine D, calcium en eiwitten binnen te krijgen.
Je neemt niet snel te veel zuivel in. Maar twee porties is wel het advies." Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum laten recente onderzoeken zien dat melk gezond is. "Een paar porties zuivel per dag gaan samen met een lager risico op bepaalde aandoeningen." Zuivel is opgenomen in de Schijf van Vijf.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Onderzoek toont aan dat melk een van de beste dranken is voor hydratatie, zelfs beter dan water of sportdranken . Onderzoekers schrijven de effectiviteit van melk toe aan de natuurlijke elektrolyten, koolhydraten en eiwitten. Melk drinken na het sporten helpt om essentiële elektrolyten te vervangen die verloren gaan door zweten.
Probeer niet meer dan 500 ml (ongeveer 16 oz) melk per dag te geven . Hiermee krijgt uw kind voldoende calcium en vitamine D binnen, maar het heeft geen negatieve invloed op de eetlust of het risico op bloedarmoede door ijzertekort.
Een Zweedse studie suggereert dat melk weliswaar goed is, maar meer is niet beter. Deze studie vond dat te veel melk – drie of meer glazen per dag – niet alleen geassocieerd werd met sterfte, maar ook met een verhoogd risico op fracturen en heupfracturen.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Onafhankelijke diëtiste Dr. Carrie Ruxton zei: ' Het drinken van vier pinten melk per dag is bijna alsof je je maag opnieuw traint . 'Het kan heel moeilijk zijn om de portiegrootte te verkleinen, maar als je echt strikt bent met vier pinten, raakt je lichaam gewend aan die kleine hoeveelheid.
Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4. Onderzoek wijst uit dat het drinken van magere melk de spiereiwitsynthese na het sporten meer stimuleert dan sojadrank met eenzelfde hoeveelheid sojaeiwit3,4.
Melk en andere zuivelproducten zijn de belangrijkste bron van verzadigd vet in het Amerikaanse dieet, wat bijdraagt aan hartziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer . Studies hebben zuivel ook in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker.
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
Melk is rijk aan calcium, dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden. Daarnaast bevat het vitamine A, B12 en D, en allerlei mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Het vet in volle melk helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines, zoals A en D.
Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,… Vermijd gestresseerd en snel tussendoor iets eten.
Eén a twee porties zuivel per dag passen in een gezond voedingspatroon. Dit is ook opgenomen in de Schijf van Vijf.” "Het kunnen dus ook andere melkproducten zijn dan melk alleen. Vooral mensen met een lactose intolerantie kunnen beter gefermenteerde zuivel gebruiken, zoals karnemelk en yoghurt.”
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..
Koemelk: belemmerend voor de calciumopname
Daardoor bevat het veel groeifactoren die, als je veel melk drinkt, invloed kunnen hebben op onze eigen cellen en ze doen groeien op het moment (bv. als je in de overgang bent) of de plaats waar het niet mag. Daarenboven remmen alle dierlijke eiwitten de opname van calcium.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.