Volgens cijfers van het Franse Immigratie-observatorium wonen er 1,5 miljoen Marokkanen in Frankrijk, plus 670.000 met een dubbele nationaliteit.
Europa was voor Marokkanen de populairste bestemming in de vorige eeuw. De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen. Er zijn ook grote Marokkaanse gemeenschappen in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Italië.
Ook omdat er zo'n 900 duizend mensen van Marokkaanse afkomst in Spanje wonen.
De inhuldiging van het museum is voorzien in januari 2021 in Brussel-Stad. Dat weet La Dernière Heure. "De Marokkaanse gemeenschap telt 700.000 mensen in België.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
De op twee na grootste groep waren Marokkanen (1,9 miljoen mensen ofwel 5,7 % van alle buitenlanders). Van de in de EU wonende buitenlanders zijn is de groep Roemenen tussen 2001 en 2011 het hardst gegroeid: hun aantal is bijna verachtvoudigd, van 0,3 miljoen in 2001 tot 2,3 miljoen in 2011.
Desondanks krijgen vrouwen met een Marokkaanse achtergrond gemiddeld nog steeds de meeste kinderen. Het gemiddelde kindertal van eerste generatie Marokkaanse vrouwen lag in 2017 op 2,8.Marokkaanse vrouwen van de tweede generatie kregen gemiddeld 2,1 kind.
Mensen met een Nederlands-Caribische, Somalische of Marokkaanse herkomst zijn relatief vaak verdacht van een misdrijf: 3,0 tot 3,2 procent. Dit is 55 tot 60 procent minder vaak dan in 2005.
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kwamen de eerste Marokkaanse en Turkse arbeidsmigranten naar Nederland. Het waren vooral jonge, laag- en ongeschoolde mannen die migratie als dé oplossing zagen om aan de armoede in hun land van herkomst te ontsnappen.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Marokko per jaar. In 2022 waren er in totaal 419.272 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Marokko.
Jalal Laham, €80 miljoen
De in Beiroet geboren Laham vergaarde vermogen in de vleesverwerking met het Brabantse bedrijf Teeuwissen Groep.
Zo'n 1 miljoen Israeli's hebben een Marokkaanse achtergrond, meer dan 10% van de gehele Israelische bevolking. Voor eeuwen had Marokko een van de grootste en meest welvarende Joodse gemeenschappen ter wereld.
Turken (2,3 miljoen) en Marokkanen (1 miljoen) zijn de sterkst vertegenwoordigde nationaliteiten.
Volgens het CIA World Factbook leven er echter nog 70.000 Joden in Marokko, althans 0,2% van de bevolking hangt volgens de CIA het joodse geloof aan, wat neerkomt op circa 70.000 mensen. Tegenwoordig leven er in Israël circa 1 miljoen Joden van Marokkaanse afkomst.
Dat aantal is ineens ook goed voor 26% van alle personen met een immigratieachtergrond in Antwerpen. 11.778 van hen zijn vreemdeling en beschikken enkel over de Marokkaanse nationaliteit. 70.623 Antwerpse Marokkanen beschikken over de dubbele nationaliteit: de Belgische en de Marokkaanse.
De Marokkaanse migratie naar Nederland begon in de jaren 1960 als gevolg van snel- le economische groei en een toenemend tekort aan laaggeschoolde arbeiders in Ne- derland en bestond bijna uitsluitend uit mannen.
Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist. In Bunnik zijn de Duitsers (68 mensen) het sterkst vertegenwoordigd. In Houten en Nieuwegein zijn dit de Surinamers. De inwoners met een buitenlandse afkomst wonen traditioneel vaker in de grote steden in de Randstad.
Naast de economisch belangrijke fosfaatmijnen heeft Marokko de grootste zilvermarkt van Afrika. De kern van industriële activiteiten van het land is Casablanca, de economische hoofdstad. Tanger profileert zich dankzij investeringen steeds meer als de industriële hoofdstad van het noorden.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
De Hassantoren, een onvoltooide minaret gebouwd in Rabat tijdens het bewind van de Almohaden. De Arabieren veroverden de Maghreb in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.