Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
De normale waarde is volgens hem 25-30 mbar; Een te hoge gasdruk kan vlgs de monteur schade aan de ketel veroorzaken.
De einddruk wordt vanwege de uitbreiding van de gasinstallatie verlaagd naar 22,5 mbar. Dan mag dus 2,5 mbar opgemaakt worden. Bij installaties met een hogere druk moet de benodigde druk van de gastoestellen gehaald worden. Bij veel toestellen is dat 25 of 100 mbar.
Gas verdrijft namelijk zuurstof uit de ruimte. Waardoor ontstaat een gaslek? Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is.
Aangezien de normale huishoudelijke gastoe- stellen ontworpen zijn voor een ingangsdruk van 30 mbar, is de huisinstallatie van de woningen in een 100 mbar gebied voorzien van een zogenaamde huisdrukregelaar, die de gasdruk in de woning tot 30 mbar reduceert.
Gasdruk verhogen doe je met behulp van een gasboostersysteem, waarin drie varianten zijn: Eentraps, enkelwerkend: Hierbij is er één cilinder die het gas in één richting van de zuigerbeweging onder druk zet, en de cilinder bij de teruggaande slag weer vult.
De leidingen met het aardgas onder een druk van 40 bar noemen we de Regionale Transport Leidingen (RTL). Op de afleverstations, ofwel de Gasontvangstations (GOS), wordt de gasdruk verder gereduceerd naar een druk die de aangeslotene wenst. Dit kan variëren van ca 20 bar tot 3 bar.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Gasverbruik tijdens vakantie
De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens, zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.
In Nederland hangen tienduizenden slimme gasmeters die op hol kunnen slaan door een kapotte sensor. Bij tientallen huishoudens meet de meter namelijk een veel hoger gasverbruik dan daadwerkelijk het geval is. En de meter loopt zelfs door nadat gaskraan helemaal is dichtgedraaid.
Normaal gesproken wordt de overdruk vermeldt. Dus 30mbar voor de gasleiding, en een bar of 3 voor de waterleiding. Dit is ook de druk waaraan de leiding wordt blootgesteld, zou de gasleiding door een volledig vacuüm ruimte lopen, dan wordt deze aan 1030 mbar blootgesteld.
De gasdruk in de propaangastank is ongeveer 6,5 bar bij een temperatuur van 15 °C. De maximale toegelaten uitgangsdruk van 1,5 bar voor de aangesloten huishoudelijke toestellen wordt verkregen door een eerstetrapsdrukregelaar (voorontspanner).
Aardgas heeft een vaste aansluiting vanuit huis of pand; propaan is gas in flessen die bijgevuld kunnen worden. Kan een propaanbrander omgebouwd worden naar een aardgasbrander? Dat kan bij de meeste branders, maar er worden door sommige fabrikanten wel kosten in rekening gebracht.
Voor een gemiddelde woning geldt een gasverbruik tussen de 4 en 6 m3 per dag, oftewel 40 tot 60 kWh per dag. Zoals je ziet is dit veel meer dan het gewone elektrische verbruik en houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, in de winter kan het verbruik wel 10 m3 (= 100 kWh) per dag zijn.
Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
De cijfers 30 en 50 staan voor de druk die door de regelaar stroomt. Bij 30 mbar stroomt er 0,03 bar door de gasdrukregelaar en bij 50 mbar 0,05 bar. Mbar staat dus voor millibar.
Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt. Dit laatste is belangrijk om te weten zodat we kunnen vermijden dat het gas - bij een eventueel lek - in de woonruimte blijft hangen en door toevoeging van bv. een vonk tot een explosie zou leiden.