De standaard diepte van een aanrechtblad ligt tussen de 60 en 70 cm. Voor een gemiddeld persoon is 60 cm namelijk de ideale grijpdiepte. Bij een te diep aanrechtblad zul je naar voren moeten hangen, wat kan zorgen voor lichamelijke klachten.
De meest voorkomende diepte van een keukenblad is 60 cm. Een keukenblad met een diepte van 70 cm behoort ook tot de standaard afmeting. De extra 10 cm zorgt bovendien voor een hele hoop extra ruimte en opbergplek op uw keukenblad. Ook een werkblad met een diepte van 80 cm is een standaard diepte.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Dekton is één van de duurste materialen om een werkblad mee te vervaardigen. Het schommelt tussen €300 en €400.
Allereerst de dikte van het materiaal. Meestal 12 MM, 20 MM of 30 MM dik. Composieten keukenbladen dikker dan 30 MM zijn ook mogelijk. Deze worden optisch opgedikt door de randen te vergroten.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Fabrikanten geven normaal een minimale afstand op tussen de spatwand en de rand van de kookplaat. Er is voldoende ruimte nodig voor de aansluiting van elektriciteit of gas, en de kookplaat moet zo ver van de wand staan, dat een pan ook makkelijk op de achterste pitjes kan staan.
De breedte van een kookeiland is natuurlijk afhankelijk van het aantal keukenkastjes. Wil je aan beide kanten diepe keukenkasten, dan moet het kookeiland ongeveer 130 centimeter diep zijn. Kies je voor minder diepe keukenkasten, dan is de minimale diepte 110 centimeter.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Breedte: De breedte afmetingen van bovenkasten lopen vaak uiteen van 30, 40, 45, 50 tot 60 cm. Ook onderkasten lopen uiteen en zijn vaak verkrijgbaar in de volgende breedte afmetingen: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Behalve het laten wrappen van je keukenkastjes en je keukenlades, kun je zelfs je aanrecht laten wrappen met een speciale aanrechtblad folie. Ook die saaie tegelwand kan worden aangepakt met een speciale tegelfolie. Zelfs je koelkast kan worden gewrapt.
Door de vele voordelen van keramiek, is het blad over het algemeen duurder dan een composieten werkblad.
Een aanrechtblad van composiet heeft een natuurlijke uitstraling en is een goedkoper alternatief voor natuursteen. Composiet is beschikbaar in vele kleuren en structuren en is daardoor geschikt voor elke keuken. Daarnaast is ook dit blad zeer onderhoudsvriendelijk, sterk en meer kleurvast dan natuursteen.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
Conclusie: voor de meest hittebestendige aanrechtbladen moet je kiezen voor graniet, dekton, inox of beton. Composiet is ook heel hittebestendig maar is gevoelig voor verkleuringen. Keramiek is ook extreem hittebestendig tot 450 graden Celcius.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Zoals we eerder al zeiden, heeft u de keuze uit de standaard diepte van 60 centimeter, een keukenbladdiepte van 70 centimeter of een werkblad diepte van 80 centimeter. Het voordeel is dat een keukenblad met een diepte van 70 centimeter al veel meer ruimte biedt dan de standaard diepte van 60 centimeter.