Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt. Een ander woord voor ongesteldheid is menstruatie.
Volgens de Nederlandse vereniging van gynaecologie gebruik je als je ongesteld bent zo'n zeven tot acht maandverbanden of tampons per dag. We gaan in dit rekenvoorbeeld dus uit van 8 tampons per dag. Uit onderzoek van het Julius Center in het UMC Utrecht uit 2007 blijkt dat vrouwen gemiddeld 451 keer ongesteld worden.
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje. Er bestaat ook een invulkaartje dat kan dienen als maatstaf. Gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum vertelt: "Daarop noteer je hoeveel tampons en maandverband je nodig hebt.
De gemiddelde vrouw gebruikt 11.000 tampons of 12.000 maandverbanden in haar leven.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml.
Een normale menstruatie bestaat uit geleidelijk bloedverlies dat altijd vloeibaar is. Het bevat geen stolsels. Als er stolsels aanwezig zijn, dan is er iets aan de hand.
Met abnormaal vaginaal bloedverlies bedoelen we hevig bloedverlies bij de menstruatie, onregelmatig bloedverlies, bloedverlies na de overgang en bloedverlies na de gemeenschap. Abnormaal bloedverlies is voor iedere vrouw anders.
Verwissel het maandverband om de 4 tot 6 uur, behalve 's nachts. Bij hevig bloedverlies moet je het zelfs vaker verversen. Zo voorkom je lekken.
Gemiddeld moeten meiden hun maandverband elke vier uur wisselen. Maar tijdens de hevigste dagen van de menstruatie kan het zijn dat je je veel vaker moet verschonen; bijvoorbeeld elk uur. Als je te lang wacht met verschonen, kun je doorlekken. Ook kunnen vervelende geurtjes ontstaan.
Hoe weet je hoeveel bloed je verliest? Dun maandverband kan tot 3 ml opnemen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
U bent langer ongesteld dan normaal.U verliest grote klonten bloed.U verliest veel bloed tijdens het verschonen van het maandverband of de tampon.U heeft een tampon nodig en maandverband.
Bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kunt u de volgende klachten hebben: verlies van stolsels;bloedarmoede;hevige buikpijn en buikkrampen.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Het risico op TSS wordt verhoogd door het te lang inhouden van je tampon, of beschadigingen van de huid en slijmvliezen, kunnen deze giftige stoffen (toxinen) in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan een infectie ontstaan.
Een menstruerende vrouw is ten minste 2 euro per maand kwijt aan maandverband, tampons, menstruatiecups of andere menstruatieproducten. De jaarlijkse kosten hiervan verschilt natuurlijk per persoon.
Bij hevig bloedverlies kun je er een tampon bij gebruiken. Het gebruik van maandverband is relatief eenvoudig en vergt geen oefening. Een nadeel van maandverband is dat het kan gaan schuiven en daardoor gemakkelijker doorlekt. Ook levert maandverband veel afval op en is het relatief duur.
Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd. Ben je langer dan 7 dagen per cyclus ongesteld dan spreek je van langdurige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.
Maar in de nacht als we liggen, kan de zwaartekracht ons menstruatiebloed naar andere gebieden brengen, vooral richting onze rug. Helaas kan niet elk product dit aan. Sommige maandverbanden gaan zelfs scheef zitten, waardoor je kunt doorlekken. De kans hierop is groter als je veel draait en keert in je slaap.
Maandverband nog duurder door de coronapandemie
Veel grenzen zijn gesloten en voorraden raken op, waardoor menstruatieproducten schaarser en duurder worden”, vertelt Mascha Singeling, Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH) expert bij Plan International. Door de vele taboes wordt er vaak niet over menstruatie gesproken.
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
In tegenstelling tot het nemen van een bad, is het beter om je tampon of menstruatiecup te verwijderen voor of tijdens het douchen. Het bloed kan dan gewoon wegspoelen door de afvoer en je zorgt er zo voor dat je jezelf grondig kunt wassen.
We denken dat we bekers vol verliezen elke maand maar gelukkig valt dat vaak mee. Het lijkt altijd meer dan het is. Houd als richtlijn aan dat als je elke twee uur hoognodig je tampon of maandverband moet verschonen en dat een paar dagen achter elkaar, dan heb je waarschijnlijk last van hevig menstrueel bloedverlies.
Langdurig ongesteld
Sommige vrouwen hebben hier al van jongs af aan last van, maar ook het stoppen met de pil en de overgang kunnen ervoor zorgen dat je langer ongesteld bent dan voorheen. Bij de meeste vrouwen (zo'n 60 procent) is echter geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.
Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts.