Een merrie is ongeveer 11 maanden zwanger, oftewel 335 dagen. Wanneer je wilt uitrekenen wanneer je merrie een veulen krijgt, tel je dus eigenlijk gewoon 335 dagen bij de dekdatum op. Meestal bevalt een merrie niet op de exacte dag waarop ze uitgerekend is, maar vaak zit dit wel rondom de plus of min 10 dagen hiervan.
Het tijdstip van geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken 'te vroeg' een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.
De eerste voortekenen zijn: oedeem (vochtophoping) onder de buik, ook wel zucht genoemd. gedragsverandering bij de merrie: onrust, trappen/happen naar de buik, rollen, met staart schuren, soms zweten. iets subtielere gedragsveranderingen zoals afzondering, minder goede eetlust, meer liggen of slapen.
11e maand. Het veulen is nu naar ongeveer 76 tot 147 cm gegroeid en zijn gewicht gaat richting de 30 tot 60 kilo. Een merrie is gemiddeld 335 dagen drachtig. De telling begint op de dag van de eisprong.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
Komt de merrie niet voldoende op gewicht met dit rantsoen, gebruik dan een aanvullend voer (krachtvoer) voor meer energie. Veel zetmeel en suikers heeft de merrie niet nodig, want deze geven een onnodig risico op verteringsstoornissen.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Meesta bevallen paarden (en eigenlijk alle zoogdieren) op het moment dat ze de lange rustperiode ingaan. Voor dagdieren als paarden is dit 's nachts en voor nachtdieren dus juist overdag. Dit heeft er mee te maken dat de hormoonspiegels 's nachts anders zijn dan overdag.
Het gedrag van een merrie die binnenkort moet gaan bevallen verandert. De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan.
Afgezien van mogelijke val risico's is paardrijden tijdens zwangerschap, met het in acht nemen van onderstaande voorwaarden, geen bezwaar: Geen bezwaar in het eerste trimester. In het tweede en derde trimester geen overmatige inspanning zoals zware wedstrijden en intensief trainen van paarden.
Een aantal merries blijkt na de bevruchting niet drachtig te zijn. Soms sterft de vrucht (het embryo) al in een vroeg stadium. Relatief is het percentage abortus bij paarden hoger dan bij andere diersoorten.
De juiste periode voor dekken kiezen
Merries zijn in de periode tussen februari en augustus iedere drie à vier weken hengstig, waarbij ze de laatste twee dagen van hun hengstigheid het meest vruchtbaar zijn.
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden.
De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Een babypaard heet een veulen. Je hebt ook kleinere paardenrassen en die noemen we pony's. Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud.
Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer.
Tot nu toe werden de meeste veulens verkocht van Comme il Faut. De zes veulens gingen weg voor een gemiddelde prijs van €9917. Met dit gemiddelde staat deze stempelhengst nog net in de top 10.
De uier van de merrie vult zich meestal ongeveer twee tot vier weken voor de geboorte van het veulen. Dit is meestal niet goed te zien bij merries die voor de eerste keer een veulen krijgen. In de laatste drie maanden van de dracht kan de uier sowieso zich vullen en weer vlak worden.
Aan de andere kant kunnen juist ook bij een 'maiden merrie', dus een merrie die voor de eerste keer een veulen krijgt, alle voortekenen achterwege blijven, vooral het 'opuieren', waardoor menig fokker 's ochtends door een veulen verrast wordt.
In de natuur gebeurt dit ook. Het veulen blijft dan bij de merrie totdat ze bijna moet bevallen van een volgend veulen, het veulen is dan rond de 9-10 maanden oud (40 weken). Als de merrie niet drachtig is kan het veulen rustig nog een jaar langer blijven drinken bij de moeder.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het 'knipogen' met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.
Uw zogende merrie moet dus onbeperkt ruwvoer, hooi, kuil en/of gras kunnen eten en daarnaast 3 à 4 kg Merriebrok per dag. De veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. Dat is prima.