Hoeveel LED spots heb je nodig? Zoals je waarschijnlijk al weet is het aantal spots dat je nodig gaat hebben sterk afhankelijk van hoe groot je keuken is. Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn.
De Europese unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je keuken bijvoorbeeld 10m² dan heb je 300x10 = 3000 lumen nodig om je keuken goed te verlichten.
Bij de werkverlichting is het verder belangrijk dat u een led spot gebruikt met voldoende wattage. Wij raden bij led verlichting minimaal 5 Watt aan, waardoor je alles goed kan zien tijdens het koken en er geen ongelukken gebeuren.
Bij spots geldt de volgende vuistregel: als je een 35 watt halogeenspotje vervangt, heb je zo'n 250 lumen nodig. voor een 50 watt halogeenspot zo'n 350-400 lumen.
Ga gemiddeld van 5000 tot 100000 lumen uit om je keuken te verlichten.
Hier kan sfeerverlichting dan goed aan bijdragen. Kies voor verlichting met een warme lichtkleur (2200K-2700K) en dimbare lampen. Om de keuken een luxe uitstraling te geven is een LED strip perfect: mooi voor bijvoorbeeld onder de keukenkastjes of in een koof.
Als je kasten boven je aanrecht hebt, kun je je keukenverlichting het beste onder de kasten plaatsen. Zo kun je het werkoppervlak verlichten en tegelijk het licht uit je ogen houden. Je kunt fluorescentiebuizen, halogeenlampen, of LED stripverlichting gebruiken voor taakverlichting onder de kasten.
Ga voor 5000 lumen voor een klein kookeiland van ongeveer 12 m2. Hoeveel lampen hangt natuurlijk ook af van de grootte van je kookeiland, maar ga niet voor te weinig licht. Bouw liever dimbare inbouwspots zodat je de lichtintensiteit altijd nog kunt verminderen.
Daarom is het essentieel om goede verlichting in een keuken te hebben. Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
In een ruimte als een keuken of een hobbykamer wilt u vaak een wat helderdere verlichting, zodat u alles goed kunt zien. In dit geval is het aan te raden om te kiezen voor een kleurtemperatuur van 3000 tot 3200 K.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt. Klik hier om alle LED verlichting van 1000 tot 3000 Lumen te bekijken.
Welke lichtbundel het meest geschikt is voor jouw interieur zal afhangen van het oppervlak dat belicht moet worden. Voor algemene verlichting neemt men vaak spots met een lichtbundel vanaf 35°. Wil je kleine voorwerpen belichten of plaats je de spots op een kleine afstand maak je best gebruik van kleinere lichtbundels.
Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Warm-wit (3000K)
Deze kleur is een veelvoorkomende kleur in bijvoorbeeld keukens, bergingen, bijkeukens maar ook openbare ruimtes waar het niet te kil moet zijn. Warm-wit is een veelgebruikte kleur bij LED-tl-buizen en LED-tl-armaturen die als sfeervolle verlichting gebruikt worden.
Lumen is de lichtopbrengst
Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.
Handig om te weten: een lamp met 450 lumen (40 watt) geeft een eethoek sfeer en een lamp met 750 lumen (60 watt) dient als perfecte omstandigheid om in te werken.