Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Vanaf 60 liter raad ik een extern filter aan. Okay dus welk aquariumfilter is het beste voor jou? Om het stappenplan tot een succes te brengen zou je al snel voor een buitenfilter kiezen. Voordelen zijn het grotere filteroppervlak en dat ze geen ruimte innemen in jou aquarium.
Kies dan voor een aquariumfilter wat een debiet heeft van minimaal 4 keer de inhoud van het aquarium. Is je aquarium 50 liter, ga dan voor een filter met een debiet van minimaal 200 liter. Bij een aquarium van 100 liter, kies je voor een aquariumfilter met een debiet van minimaal 400 liter.
Zonder een goed aquarium filter zijn de aquariumvissen en aquariumplanten een kort leven beschoren. Het maakt niet uit wat je precies doet of wat je niet doet: zonder een goede filter wordt je aquarium een giftig mengsel met dode dieren. Dit geldt ook als je je aquariumfilter niet goed schoonmaakt.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte. Fijn, want een aquarium levert immers al genoeg werk op!
De kool wordt onder druk gebracht en de zuurstof wordt verwijderd. Vervolgens wordt de kool verhit en krijgt het kleine poriën en openingen. Hierna is het actieve kool geworden en deze actieve aquarium filter kool kan met de kleine poriën veel afvalstoffen opvangen.
Een capaciteit van 3-4 x de inhoud van het aquarium is een goed begin voor zoetwateraquaria. Een Aquarium van 60 liter heeft dan vaak een pomp van 200 L \ h . Zeeaquariums hebben vaak meer stroming nodig. Daar is een capaciteit van 10-30 keer de inhoud geen uitzondering.
Voor de filtercapaciteit geldt dat deze sterk samen hangt met de vis bezetting. Als deze “normaal” is, is de aanwezige filtercapaciteit vaak al voldoende als de bruto pomp capaciteit gelijk is aan 2 x volume aquarium. Extra stroming kan dan gegenereerd worden door stromingspompjes.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
In het kort uitgelegd wordt een stuk filterschuim in een hoek geplaatst. Met een luchtfilter of opvoerpompje wordt water van achter het filter naar het aquarium gepompt. Water stroomt door het filter weer terug en filtert daarmee het water. Het filter heeft op zich weinig onderhoud nodig.
Deze is berekend op onbelans veroorzaakt TOT 1 gram vis / per 3 liter water, conform de standaard van de NBAT. Houd daarom maximaal 1 gram of te wel 1 cm3 vis per 3 liter aquariumwater. Bijvoorbeeld: 1 volwassen Kardinaal Tetra is ((Lengte 4 cm x (Breedte 0,5 cm) x (hoogte 0,5 cm) = 1 cm3) of te wel 1 gram.
Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen. Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden.
De inhoud van het aquarium is 20 liter. Hierdoor kan je maximaal 20 cm aan goudvissen houden. Dit komt meestal neer op 2 a 3 goudvissen. Dit model is perfect voor iedereen die voor het eerst een aquarium gaat houden.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Stroming in het aquarium wordt bereikt door de uitstroom van het filter en door het eventueel toevoegen van een stromingspompje. Wij raden aan om bij een stevig beplant aquarium de inhoud van het aquarium minimaal 3 keer per uur te filteren. Iets meer is zelfs nog beter.
Guppy's houden niet van stroming. Ook hectische en druk rondzwemmende huisgenoten hebben ze liever niet. Om deze visjes voor langere tijd te houden zou het minstens 60 centimeter lang moeten zijn. Guppy's zijn groepsdieren, zijn dol op gezelschap.
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.