2 tot 3 personen De warmtepompen van 80 tot 100 liter zijn zeer compact en kunnen aan de wand worden bevestigd.
Een ideaal volume voor de boiler kan worden ingeschat door te kijken naar het piekverbruik: Bad: 120 – 150 liter. Douchebeurt (7.5 liter/minuut): 75 liter voor 10 minuten. Regendouche (15 liter/minuut): 150 liter voor 10 minuten.
Voor 2 personen zou een 50 liter boiler voldoende moeten zijn. Hiermee kun je 12.5 minuten achter elkaar douchen. Willen jullie toch iets langer douchen? Kies dan voor een 80 liter hiermee kun je 20 minuten achter elkaar douchen.
Als je een boilervolume van 200 liter hebt, kun je ongeveer 25 minuten douchen (uitgaande van een standaard douchekop). Wat is het verschil tussen een warmtepompboiler met en zonder wisselaar?
Een boiler van 10 liter is sowieso af te raden, tenzij het een eenpersoons huishouden betreft. Met een boiler van 50 liter douche je – afhankelijk van de besparende maatregelen– 10 tot 15 minuten. Met een boiler van 80 liter gaat dit richting 20 minuten.
Je kunt ongeveer 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler en 15 minuten met een 50 liter boiler. Maar let op: deze waarden zijn indicatief en ook zeer afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld het literverbruik van je douchekop.
Voor 3-4 personen raden we meestal een 80,100 of 120 liter boiler aan. Afhankelijk van of de personen achter elkaar douchen en hoelang je wilt douchen p.p. Heeft u een bad? Dan heeft u minimaal een 100 liter boiler nodig (in een gemiddeld bad gaat 80 liter).
De keuze voor een warmtepompboiler is natuurlijk goed voor het milieu. Je stoot minder CO2 uit, omdat je tapwater niet langer met gas, maar elektrisch verwarmt. Daarnaast kan een warmtepompboiler heel rendabel zijn als jouw zonnepanelen extra stroom terugleveren aan het net.
Voor standaard huishoudelijk gebruik is een warmtepompboiler met een inhoud van 200 tot 300 liter de beste keuze. Hiermee ontvangt een huishouden voldoende warm water, zonder al te veel ruimte in beslag te nemen in huis.
In het scenario dat je warm water wenst in de douche en bij de kraan, en je woont met twee personen samen in één huis, is het advies om gebruik te maken van een boiler van 50 liter. Die geeft gedurende de dag voldoende warm water voor twee douchebeurten en het nodige werk in de keuken, waarbij warm water vereist is.
Per 20 liter kun je ongeveer 5 minuten douchen. De grote van de boiler is afhankelijk van hoelang je achter elkaar wilt douchen. Hoe groot moet een boiler zijn voor 2 personen? Voor 2 personen zou een 50 liter boiler voldoende moeten zijn.
Omdat een warmtepomp ingezet wordt op het vermogen van de verwarmingsbehoefte (in tegenstelling tot een cv-ketel) is voor tapwatercomfort een boiler nodig. Belangrijk is dat u een boiler kiest die ontworpen is voor gebruik met een warmtepomp.
In een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 bewoners verbruikt u met een hybride warmtepomp per jaar 1.710 kWh meer stroom en bespaart u 760 m3 gas. In dit geval bespaart u ongeveer 480 tot 1.080 euro per jaar op uw energierekening.
Ontspannen douchen met een 50 liter boiler
Gemiddeld genomen kan je met een dergelijke boiler ongeveer 15 minuten douchen. Dit is wel een beetje afhankelijk van de douchekop die je gebruikt, maar over het algemeen is dat ruim voldoende om even goed op te frissen en lekker te ontspannen.
Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.
Is het een goed idee om 's nachts je warmtepomp uit te schakelen? Het klinkt geniaal, maar dat is het niet. Als je 's nachts je warmtepomp uitschakelt, zal namelijk de temperatuur dalen in de vloeistof die door je warmteafgiftesysteem vloeit.
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.
Over het algemeen blijft water in een boiler echter hooguit een paar uur warm. Als u het water in uw boiler langer warm wilt houden, moet u de boiler vaker aanzetten. Dit kan door een timer te gebruiken of door de ketel handmatig aan te zetten wanneer u weet op welk moment u warm water nodig heeft.
Een klassieke elektrische boiler met een capaciteit van 200 l verbruikt gemiddeld 3.577 kWh/jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse energiefactuur van € 1.395,03. Een warmtepompboiler met een capaciteit van 200 l kan tot 75% minder energie verbruiken of zo'n 894 kWh/jaar.
Combineer je een lucht/water warmtepomp, dan krijg je in 2023 een subsidiebedrag tot € 3.900,-.
De verticale 80 liter elektrische boiler van Bosch 4000T is geschikt voor 2 tot 4 personen. Het is een vernieuwd model, dat over o.a. over een verbeterde isolatie beschikt.
Op basis van de gewenste temperatuur kan berekend worden wat de uiteindelijke opwarmtijd is. Een voorbeeld: een boiler van 180 liter wordt volledig gevuld met leidingwater van 10°C en het water moet door een warmtepomp met een vermogen van 6 kW worden opgewarmd naar 50°C, dan duurt dit circa 1,5 uur.
1-2 personen: Ga voor een boilervat van 30 tot 50 liter. Verwacht u langer dan 10 minuten per keer te douchen, dan is 50 liter beter. Twee personen kunnen beter voor 50 liter gaan, zeker als er soms achter elkaar wordt gedoucht. 3 personen: Ten minste 80 liter is verstandig, maar 100 liter komt ook voor.