Het aantal uren licht per dag heeft een invloed op de leg van eieren. Als de dagen korter worden zijn de kippen minder productief. Tijdens de donkere winterperiode is het zelfs mogelijk dat de leg volledig stilvalt. Kippen hebben minimum 10 uur licht nodig per dag om goed te kunnen leggen.
Lux versus lumen
Voor een leghen is de lichtsterkte bepalend voor haar gedrag. De hen rust graag uit bij een lage lichtsterkte en eet, drinkt en scharrelt graag bij een hogere lichtsterkte. De kip heeft minimaal een lichtsterkte van 4 lux nodig om te kunnen produceren.
Voor een klein kippenhok is een Eco Halogeenlamp de beste oplossing aangezien dit een lamp is met een volledig spectrum en niet zoals led maar een beperkt spectrum. Het pariëtale orgaan ( Ook wel het derde oog genoemd ) is in staat om de lichtenergie van deze volspectrumlamp op te nemen.
Er moet zowel zon als schaduw zijn in het hok, daar houden kippen van. De kippen hebben zitstokken en legnesten nodig in het hok.
De opening van het kippenhok kan het beste gericht worden op het zuiden of het oosten omdat dit voldoende zonuren oplevert. Wanneer het hok voldoende in ze zon staat levert dit genoeg warmte op voor de kippen, ook blijft het kippenhok hierdoor droger waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.
Kippen hebben minimum 10 uur licht nodig per dag om goed te kunnen leggen. Te dikke kippen leggen minder eieren. Het leggen van een ei is voor een dikke kip heel wat moeilijker dan voor een kip die het juiste lichaamsgewicht heeft. Tijdens de rui leggen kippen geen eieren.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Maak bijvoorbeeld een afdakje in de ren. Plant ook wat groen rond het kippenhok, dat zorgt voor extra schaduw. Plaats de voorzijde van het kippenhok best op het zuidoosten. Zo profiteren je kippen 's ochtends van de zon en liggen ze op het heetst van de dag in de schaduw.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten.
Re: Vloer kippenhok
Ik zou betontriplex gebruiken. Lekker glad , dus goed schoon te maken.Je hoeft dat niet te verven of iets dergelijks. Betontriplex gebruiken ze in de bouw om een bekisting te maken waar dan beton in gestort wordt.
Een nachthok bied bescherming tegen kou en ongedierte. Kippen hebben een nachthok nodig om rustig te kunnen slapen. Dit nachthok voor kippen kun je zelf bouwen of kopen.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou. Ook zorgen buiten lopende kippen er zelf voor dat ze zo min mogelijk kou lijden door een beschutte plek op te zoeken. Kou is voor kippen veel minder erg voor ze dan tocht en vocht.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Sommige kippen worden graag over hun kopje geaaid, anderen verkiezen wat zacht gekrabbel op hun rug of houden ervan in hun nek gekriebeld te worden. Als je kip je volledig vertrouwt, zal ze veel toelaten en er ook van genieten. En dat kan je echt zien aan haar kopje!
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.