Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 maanden mogen niet meer dan één of twee boterhammen met smeerleverworst per week eten. Naarmate kinderen ouder worden, stijgt de behoefte naar vitamine A, maar dit gaat heel langzaam.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven.
Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag. Het is een bron van ijzers en vitaminen, maar ook van zout en vetten.
Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf. Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt: Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté.
Magere vleeswaren
Mijn kinderen zijn dol op vleeswaren en daarom eten ze dit ook regelmatig als broodbeleg. Ik probeer dan wel altijd te kiezen voor de magere vleeswaren. Denk aan rookvlees, kalkoenfilet en kipfilet. Vooral op de laatste twee is het lekker om een plakje komkommer te doen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen.
Om aan die hoeveelheid te komen, kun je je peuter of kleuter ook groente en fruit op zijn brood geven. Denk bijvoorbeeld aan plakjes tomaat, komkommer, paprika of avocado op zijn boterham met kipfilet. Ook een boterham met hüttenkase smaakt nog lekkerder met een paar plakjes aardbeien erop.
Leverworst bevat een aantal vitaminen die erg gezond zijn. Een van deze vitaminen is vitamine A, een vitamine die veel voorkomt in lever en producten waar lever in is verwerkt. Vitamine A is erg goed voor je gezondheid, omdat het zorgt voor een gezonde huid en ogen en een goed afweersysteem.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Unox Leverpastei mager 3 blikjes is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Leverpastei mager 3 blikjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
kinderen van 4 tot 8 jaar hebben 3 à 4 sneetjes brood per dag nodig. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar tel je daar een sneetje bij op. Smeer er wat halvarine op. Dat bevat vitamine A, D en E en onverzadigd vet.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag. Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Overal ter wereld is yoghurt een favoriet als het gaat om vast voedsel voor kleintjes. Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven.
Start met 1 eetlepel vlees per dag (ongeveer 15 gram). Geleidelijk mag je dit verhogen tot 25 gram per dag. Op 1 jaar is deze hoeveelheid voldoende.
(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!
Lever-smeerworst of paté: het Voedingscentrum raadt af om je kind leverproducten zoals paté of smeerworst te geven. Niet alleen omdat er veel zout en verzadigd vet in zit, maar ook doordat er meer vitamine A in zit dan de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor kinderen.