Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%.Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Er zijn twee manieren waarop je katoenen kleding kunt laten krimpen: met de hand en in de wasmachine. Wat voor kleding het is maakt niet uit, als het maar honderd procent katoen is. Dus of je nu een te grote trui, broek, shirt, of blouse hebt, het trucje werkt voor alles hetzelfde.
Zorg er wel voor dat de temperatuur van jouw wasmachine niet boven 40 graden komt, want als katoen voor de eerste keer wordt gewassen kan het namelijk krimpen. Onder de 40 graden zit je in de zogenaamde “safe zone”.
Natuurlijke stoffen kunnen krimpen tijdens het wassen
Ga je aan de slag met katoen, linnen, wafelkatoen of tricots? Natuurlijk stoffen en stoffen met stretch hebben een grote kans op krimpen na de eerste wasbeurt. Was deze stoffen dus altijd eerst een keertje voor en voorkom een gekrompen item na het wassen!
Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden. Varianten zoals Modal en Lyocell (Tencel) hebben daar minder last van en kun je op maximaal 40 graden wassen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Niet iedereen krimpt evenveel, gemiddeld verlies je zo'n 5 tot 8 centimeter als je een hoge leeftijd bereikt. Je startlengte maakt daarbij weinig verschil, dus grote en kleine mensen kunnen evenveel krimpen.
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Lees de labels. Dat je op het etiket kunt lezen op hoeveel graden je een kledingstuk mag wassen, dat wisten we natuurlijk al. Maar je kunt er nog meer belangrijke info op terugvinden. Bekijk het label dus ook vóór je nieuwe kleding koopt, en let vooral op de term 'pre-shrunk' of 'voorgekrompen'.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Azijn, geen venijn voor kledingvezels
Vul een emmer of gootsteen met lauw water.Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe.Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit.
Ja, dat kan. Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Over het algemeen zijn stoffen van natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen. Katoen en linnen zijn echter wel goed bestand tegen warmte. Kies voor een lage temperatuur en een lage centrifugesnelheid wanneer je kledingstukken wast van stoffen die kwetsbaar zijn voor krimp.
Vaak is 30 graden warm genoeg.Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Katoen kun je het beste niet te heet wassen, want bij hogere temperaturen loop je meer risico op het krimpen van de stof. Was jouw katoenen kledingstukken daarom op maximaal 40 graden en doe ze niet zomaar in de droger. Zeker 100% katoenen kledingstukken hebben meer de neiging om te krimpen dan gemixte stoffen.
Verder zijn werkshirts met overwegend katoen slijtvast, duurzaam, hebben ze goede warmte-isolerende eigenschappen en een prima vochtopname. Een t-shirt of polo die hoofdzakelijk uit katoen bestaat is bovendien zacht, comfortabel en bijzonder huidvriendelijk (hoewel 100% katoen altijd beter is voor de huid).
Wanneer wol in de droger of wasmachine krimpt, heeft dit te maken met de opname van water en de warmte in de machine. De vezels absorberen namelijk water en warmte op en krimpen, waardoor ze niet meer naar hun oorspronkelijke staat terugkeren, legt Harvard University uit.
Wassen op een lagere temperatuur is ook goed voor je kleding. Kleding die je op hoge temperatuur wast kan krimpen in de was. Maar ook de kleuren vervangen sneller. Was je op lagere temperatuur, dan gaat je kleding dus een stuk langer mee.
Lees altijd eerst het wasvoorschrift dat je in de trui vindt. Daarop staat beschreven of je de trui (in de wasmachine) mag wassen en op welke temperatuur je dat maximaal mag doen. Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden.
Was je trui op het wol-programma op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Het is beter om de wolwas niet té koud te wassen, hiervan gaan de vezels juist krimpen. Dus mocht je je wollen kledingstuk met de hand willen wassen, gebruik dan altijd lauw water.
Zet je wasmachine op het langst mogelijke programma. Hitte is het meest effectief wanneer het gecombineerd wordt met vocht en beweging. Dit wordt ¨consolidatie krimpen¨ genoemd. Hoe langer het overhemd wordt blootgesteld aan deze condities, hoe groter de kans dat het krimpt.
Krimpen als je ouder wordt is niet meer dan normaal, maar het is niet per se een leuke bijkomstigheid. De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
“Maar dan hebben we het over millimeters.” Deze wervelschijven slijten trouwens ook in de loop der jaren. Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen.