250 gram koude schotel per persoon.
6 gouden tips voor je koud buffet
Richt je voor de hoeveelheden voor een volwassene op: 200 g vis/vlees, 200 g salades en bijgerechten, 100 g brood, 70 g kaas en 100 g dessert. Hou het haalbaar: er bestaat een lekker en ruim assortiment kant-en-klare producten die een mooie aanvulling zijn op je zelfgemaakte recepten.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Serveer je een koude aardappelsalade als bijgerecht bij de BBQ of een andere maaltijd? Reken dan op ongeveer 200 gram aardappelsalade per persoon.
Een koude schotel vol heerlijke klassiekers waar we van houden: tomaat garnaal, perzik gevuld met tonijn, hamrolletjes met asperges en mayonaise, gevulde eitjes met ansjovis, gestoomde zalm met komkommer. Stuk voor stuk een feest op zich, gelegd op een zacht bedje van gewone kropsla.
Hoe lang blijft koude schotel goed? Sowieso is koude schotel de tweede dag echt het lekkerste, dan hebben de smaken even kunnen intrekken. Maar wil je hem langer bewaren, dan kan dat 3 a 4 dagen. Wel heel goed afdekken en bewaren in de koelkast!
Hoeveelheden. Een standaardportie vlees komt overeen met zo'n 150 gram. Voor vis is dat 200 gram. Ook van groenten en fruit (samengerekend) voorzie je best zo'n 200 gram per persoon.
Het is altijd lastig om te bedenken hoeveel eten je moet rekenen per persoon voor een buffet. Iedereen zal nét een ander advies geven. Om iets van houvast te hebben, kun je uitgaan van 450 tot 500 gram per persoon.
Wanneer je koude schotel serveert als bij- of buffetgerecht kun je er brood bij serveren. Denk aan stokbrood, ciabatta of soepstengels.
Eerst moeten we uitrekenen hoeveel pond aardappelsalade er nodig is om één persoon te voeden. In dit geval weten we dat 3 pond 10 personen voedt. Als we 3 pond delen door 10 personen, krijgen we 0,3 pond aardappelsalade per persoon.
Minimaal een half stokbrood per persoon . Bron: geboren en getogen in Frankrijk.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Koud buffet
U kunt bijvoorbeeld een graan- of pastasalade, aardappelsalade en levendige tomatensalade serveren. Het is altijd goed om wat te kunnen kiezen, dus bied delicatessenborden met vleeswaren of gerookte zalm (als dit niet uw middelpunt is), dips en rauwkost. Serveer verschillende soorten brood en broodstengels.
De klassieke opstelling is gebaseerd op de volgorde van de gerechten: aan het begin liggen de borden, het bestek, servetten en brood. Vervolgens presenteert u de salades en voorgerechten. Als u ook soep serveert, dan komen nu samen met de soep de soepborden, soepkommen en lepels. Vervolgens komen de hoofdgerechten.
De prijs voor de koude schotels hangt af van de selectie, maar schommelt gemiddeld tussen €20 en €25 per persoon.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
De algemene regel die de meeste cateraars en feestplanners gebruiken, is om een pond eten per persoon te berekenen, en een half pond per kind. Professionals raden doorgaans aan om het verder op te splitsen: streef naar 2 tot 4 ons aan hapjes per persoon — denk aan 5 tot 6 happen.
Een handige richtlijn is om per persoon tussen de 4 tot 6 hapjes te rekenen. Bijvoorbeeld, als je verwacht dat er 20 personen zullen zijn, moet je ongeveer 80 tot 120 hapjes voorbereiden.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen. Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal.
Briketten produceren minder snel hitte dan houtskool, maar ze houden de hitte dan wel langer vast. Voor vlees dat lange tijd moet bakken, zijn briketten dus de betere optie. Aangezien de temperatuur constant blijft, zal een groot stuk vlees zo perfect gaar worden.