Volgens een studie van de University of Michigan School of Public Health is een broodje knakworst een stuk slechter dan we dachten. Dit geldt trouwens ook voor een broodje hotdog. Wat blijkt? Elk broodje knakworst kost ons 35 minuten van ons leven.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat knakworstjes en andere soorten bewerkt vlees zeer ongezond zijn. De vleesproducten zijn erg kankerverwekkend en worden ingedeeld in de gevaarlijkste categorie: Groep 1. In deze groep zijn ook asbest, arseen en het radioactieve plutonium-239 te vinden…
Hoeveelheid per persoon
Bij knakworst kun je, afhankelijk van de lengte, van twee worsten per persoon uitgaan, maar die of vier mag natuurlijk ook.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
In het blik zitten 12 knakworsten. Heerlijk met mosterd of mosterdsaus. U kunt de worstjes verwarmen in het eigen vocht of negentig seconden in de magnetron op een bord op 450 watt.
Hotdogs of knakworsten
De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.
Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt echter dat een broodje knakworst niet heel onschuldig is. Hoe vaker je een broodje knak nuttigt, hoe minder lang je leeft, zeggen wetenschappers. Ze concludeerden dat zowel knakworsten als rookworsten en hotdogs niet heel goed zijn voor onze gezondheid.
Doe de knakworsten inclusief het vocht in een pannetje. Warm het pannetje op de laagste stand op. Laat de knakworsten niet koken! Als er waterdamp van het vocht afkomt dan zijn de knakworsten klaar.
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Héérlijk zo'n broodje knak met een dikke klodder mosterd. Maar gezond is het natuurlijk niet. Nu hebben we ook nog eens slecht nieuws voor alle knakworst-liefhebbers. Volgens onderzoek kost elk broodje knakworst je 35 minuten van je leven.
Het nieuwste Unox knakworstblikje bevat 11 knakworstjes in plaats van 10. Het totaalgewicht blijft 400 gram. De 11 worstjes wegen dus elk ruim 36 gram (voorheen 40 gram per worstje).
Als basis voor knakworst wordt varkensvlees of rundvlees gebruikt. Er kan ook ander vlees, bijvoorbeeld kippen- of kalkoenseparatorvlees aan toegevoegd worden, dat wordt verkregen door botten waaraan nog restjes vlees zitten te centrifugeren in een zogenaamde separator.
Er zit 1,4 gram vet in 1 stuk (20 gram) knakworst, mager, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
In een knakworst zitten zo'n 30 calorieen per stuk. Dat is net zoveel als 2 suikerklontjes.
Hoeveelheid eiwit in knakworst:
4,8 gram. in 1 stuks groot (40 gram)
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Opgiet: water, zout. Verwarm de Knaks in het vocht in de pan, of in 1,5 minuut op een bord in de magnetron bij 450 Watt. Knaks zijn koud ook lekker!
Om een échte knakworst te maken wordt een stukje darm gevuld met gemalen en gekruid vlees en daarna gerookt. Bij de knakworst wordt hier specifiek gebruik gemaakt van een stuk dunne darm van een schaap, de schapensnaar genoemd. De schapensnaar is erg compact waardoor het een knakkend geluid maakt wanneer je 'm breekt.
Worstjes: varkensvlees^1 80%, water, aardappelzetmeel, zout, stabilisator (E451, E452), specerijen (witte peper, paprikapoeder), natuurlijk nootmuskaataroma, antioxidant (E301, E392), rookaroma, rundercollageen, conserveermiddel E250. Opgiet: water, zout. ^1= Beter Leven Keurmerk 1 ster.
Voor de worstjes gebruik ik altijd die van Unox. Vrijwel alle varianten zijn glutenvrij, zo ook de party knaks.
Worst waaronder natuurlijk knakworst, is één van de oudste vormen van bewerkte levensmiddelen, zelfs genoemd in de Odyssey van Homerus, gedateerd in de 9e eeuw voor Christus. Traditioneel wordt Frankfurt-am-Main in Duitsland aangewezen als bakermat van de Frankfurter, bij ons bekend als de knakworst.
Knakworsten heten zo omdat ze knakken.