Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
Boxpakjes in maat 50 (1-2 stuks) Boxpakjes in maat 56 (2-3 stuks) Truitjes/sweaters (minimaal 4 per maat) Mutsjes (3 stuks)
Maat 50 heb je eigenlijk bijna niet nodig. Meesten beginnen wel met maat 56. Je kan voor de zekerheid 1/2 setjes kopen en mocht het nodig zijn kan je altijd wat bij halen.
Qua richtlijn kies je voor een eerste pakje meestal maat 50-56. Prematuur kindjes dragen ongeveer vanaf maat 44.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
De meeste baby's zullen de eerste weken maat 50/56 dragen. Kleine baby's passen beter in maat 44 en zeer forse baby's zullen maat 50/56 nauwelijks aan hebben. Kies truitjes en rompers met een overslag, een sluiting aan de voorkant. Dat is voor je baby fijner dan kleding aantrekken over zijn hoofd.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Dit verschilt erg per baby en per voorkeur van de ouders. In de babyuitzet wordt aangeraden minimaal 3 rompertjes aan te schaffen in maat 50/56 en 3 in maat 56/62. De meeste ouders kopen echter van iedere maat veel meer rompertjes in. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook een hoop rompertjes cadeau krijgen voor je baby.
Hoeveel babymutsjes heb ik nodig? Op de babyuitzetlijsten staat dat je twee babymutsjes nodig hebt, maar het kan geen kwaad twee extra mutsjes in huis te halen. Het eerste mutsje wat je opzet zal waarschijnlijk snel vies worden met bloed en vernix, en dan heb je aan een schone daarnaast misschien net niet genoeg.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
De meeste baby's kunnen bij de geboorte maat 50 aan, want dat is de gemiddelde lengte. Sommige kindjes zijn wat groter en passen daarom bij de geboorte maat 56. Mocht jullie kindje te vroeg geboren zijn dan hebben we ook veel babykleding in maat 44. Tip!
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Het allerbelangrijkste is de kledij voor jouw kindje, maar hoeveel neem je mee? Ook hier tel je best op kleding voor 4 à 5 dagen: 5 (overslag)rompers, 5 setjes kleding, 3 paar kousjes, enkele (bandana)slabbetjes, een warm mutsje!, krabwantjes en een slaapzakje aangepast aan het seizoen.
Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben.
Rompertjes zijn ideaal. De baby heeft nooit een blote buik en of rug en blijft zo lekker warm. Ook de luier blijft met een romper goed op zijn plaats zitten. Ik denk dat je minstens 6 rompertjes in maat 50/56 nodig hebt en 6 rompertjes in maat 62/68.